Zimska knjižna razvajanja II.

Posted: 17/02/2012 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , ,

Medtem ko je končno pritisnila zima in lahko brez težav rečemo, da tole ni več pomlad, pa ni boljšega kot v tem vremenu in mrazu ostajati doma. Po možnosti na kavču, s skodelico čaja, kakava ali vroče čokolade v roki, ki jih lahko vse zamenjate za kozarec vina (po želji). Namesto običajnega romana vam tokrat ponujamo zgodbo o ženski, ki je po svoji smrti zaznamovala na milijone življenj, pa za to nikdar ne bo izvedela.

Rebecca Skloot: Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Rebecca Skloot

Zgodba je namreč resnična. Še več; je ključna za znanstvena dognjanja nove dobe in več kot nujna za napredek človeštva. Ime ji je bilo Henrietta Lacks, znanstveniki pa jo poznajo pod šifro HeLa. Bila je namreč revna temnopolta Američanka, ki je po rojstvu petega otroka leta 1951 začutila bulo v trebuhu. Izkazalo se je, da ima raka na materničnem vratu. Med zdravljenjem in preden so jo poslali domov, odvzeli dva delčka njene maternice: enega zdravega in enega rakavega. Za to dejanje ni nikdar dala privoljenja, prav tako za to nikdar ni izvedela.

Tiste celice pa so skušali vzdrževati v laboratorijskem okolju, kar dotlej ni uspelo še nikomur. Henrietta raka ni premagala, njene celice pa so preživele in postale vroče blago v farmacevtski in biotehnični industriji, saj so omogočile razvoj cepiva za otroško paralizo, kloniranja, genskih raziskav … Ker niti ona niti njena družina o tem ničesar niso vedeli, je člane njene družine zelo pretreslo, ko so spoznali, da celice njihove matere v gromozanskih količinah živijo po vsem svetu in z njimi se celo sklepajo milijardne kupčije. Henrietta je ostala neznana oseba, njeni bližnji pa si ne morejo privoščiti niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

naslovnica Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Zgodba o čudovitosti znanstvenega napredka, o etiki v medicini in o grozovitosti rasizma je presunljiva zgodba o človeški usodi in nepravičnosti. HBO po knjigi že pripravlja film, ki ga bo med drugim producirala tudi Oprah Winfrey, avtorica pa je ustanovila sklad, s katerim tudi s pomočjo donacij in deleža prodaje knjig pomaga Henriettinim svojcem pri zdravstvenih stroških in šolanju. Rebecca Skloot je priznana avtorica tudi med znanstvenimi avtorji in prav njej gre velik del zasluge, da Henrietta ni ostala zaprašena na policah pomembnih ljudi. Najboljši del knjige je, da je primerna za vsakogar, ne le za znanstveno podkovane, saj je napisana v jeziku, ki bo razumljiv vsakomur.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s