Zbudi se – s telovadbo!

Posted: 27/02/2012 by geek peek in MOVEit
Oznake: , , , , , , ,

Jutranja telovadba na prostemImaš težavo zgodaj vstati? Premalo telovadiš, ker nimaš motivacije? Si želiš doseči dobro telesno pripravljenost in navezati nove stike? Potem je to rešitev za vse lenorite in ostale, ki potrebujejo nekaj, kar jih zjutraj spravi pokonci, pa to ni dišeča kava … to je Šola Zdravja!

Brezplačna telovadba s Šolo zdravja

Po 37 mestih po Sloveniji se vsak dan zjutraj zbirajo skupinice ljudi, mladi in stari zato, da bi skupaj navsezgodaj malo potelovadili. Telovadbi društva Šola zdravja se lahko pridruži čisto vsak, ki lahko telovadi po svojih zmožnostih. Telovadi se vsak dan skozi vse leto od 7.30 do 8. ure zjutraj (kakšen dan praznika oz. mrzlega vremena smo doma 🙂 ). Telovadijo stoje in na prostem, na javnih površinah v bližini bivanja.

Vsak dan naredijo vajo “1000 gibov” ali sklepne vaje, ki jih vodijo usposobljeni prostovoljci. Vsi posamezniki so usposobljeni za vodenje skupine, saj je geslo društva izobraževanje posameznika. Sama telovadba je brezplačna, lahko le podpreš društvo z včlanitvijo vanj (letna članarina je 20 evrov) in pripomoreš k temu, da bo društvo še dolga leta delovalo in pomagalo ljudem pri jutranji telovadbi.

Telovadba = zdravje

V 30 minutah razgibamo vse sklepe telesa in gremo čez vse mišične skupine. Začnemo pri dlaneh, končamo pri podplatih. S tem dosežemo boljšo gibljivost, okretnost telesa, ravnotežje, ohranjamo funkcionalne sposobnosti.

Jutranja telovadba izboljšuje poleg fizičnega tudi psihično stanje posameznika. Zaradi boljše gibljivosti telesa se zmanjšuje telesna teža, tudi ostale težave se zmanjšajo ali celo izginejo. Zaradi gibanja v naravi in prijetnega druženja v skupini, se izboljša tudi psihično stanje, zmanjšuje se občutek osamljenosti in socialne izključenosti.

Šola zdravja

Vsak trenutek je lahko nov začetek

Ruski zdravnik Nikolay Grishin z dolgoletnimi izkušnjami je verjel, da lahko pomaga in izboljša zdravje ljudi. A kaj kmalu je ugotovil, da bi se morali ljudje sami zavedati, kako si lahko pomagajo. Zato je že 2006 leta organiziral prvo skupino Šole zdravja v Celju, kjer bi ljudem pokazal kako zelo malo je potrebno, da lahko sami izboljšajo svoje zdravje. Skozi čas je napisal knjige in skripte za seminarje ter širil krog “telovadcev”. Izvaja tudi delavnice in seminarje zato, ker verjame, da je vsak trenutek lahko začetek za vsakogar od nas.

Jaz sem se pred kratkim pridružila skupini, ki telovadi na igrišču osnovne šole Kolezija. Pričakala me je druščina prijaznih, veselih in optimističnih ljudi, ki jim jutranje vstajanje ne povzroča nikakršnih problemov (več). Med njimi se najde veliko zgodb, ki pričajo, kako se jim je telesna vzdržljivost izboljšala in kako z lahkoto sedaj zjutraj vstajajo in polnejše izkoristijo dan in s tem svoja življenja.

Začneš s telovadbo, končaš kot maratonec

MaratonJutranja telovadba je lahko tudi priprava na tvoj prvi tek – v članku Že imaš Mentorja teka? si lahko prebereš, kako začeti s tekom in katerih tekov se je vredno udeležiti. Lahko tudi pregledaš oz. kupiš vodnik, ki ti bo pomagal pri zdravi prehrani, pravih vajah in drugih športnih začetkih – več o tem na strani Moj dnevnik zdravja.

Za vsakršna vprašanja in informacije pa lahko kontaktiraš predsednico društva Zdenko Katkič: 040 397277 ali pošlješ vprašanja na mail: telovadba7.30@gmail.com.

Pa veliko zgodnjih jutranjih dni ti želim!

Viri
Advertisements
Komentarji
  1. Zdravnik pravi:

    Zelo dober članek. Vse pohvale. Zdravje je pomembno!

  2. najakovan pravi:

    Hvala za pohvalno mnenje – se bomo trudili še naprej (s članki o zdravju 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s