Institut Jožef StefanTe zanima znanost? Rad preizkušaš fizikalne zakone, se igraš z eksplozijami ali ‘hekaš’ po računalnikih 24 ur na dan? Potem te bo verjetno zanimal brezplačni ogled slovenske hiše znanosti, ker imajo v dneh od 19. do 24. marca 2012 prepih: dneve odprtih vrat na Inštitutu Jožef Štefan!

Dan odprtih vrat Inštituta “Jožef Štefan”

Že šestič bodo pripravili dneve odprtih vrat, ki potekajo že od leta 2007 in se vedno odvijajo zadnjo soboto v marcu. Dneve inštituta so s predavanji in okroglimi mizami podaljšali na celoten teden, saj so postali zelo priljubljeni ter obiskani. Ogledi oddelkov in laboratorijev bodo sicer samo v soboto, 24. marca, ob dnevu rojstva velikega matematika, fizika in pesnika Jožefa štefana, ki velja za enega najuspešnejših slovenskih raziskovalcev vseh časov. Dnevi so namenjeni temu, da približajo javnosti še več zanimivih stvari, ki jih na inštitutu raziskujejo in preučujejo.

Kdo je bil Jožef Štefan?

Jožef StefanRodil se je dekli in mlinarskemu pomočniku, nepismenima slovencema v Celovcu, ki v času njegovega rojstva nista bila poročena, zato ga je spremljal občutek manjvrednosti. Ko je bil še v osnovni šoli so staršem priporočili naj se še naprej šola, ker so opazili, kako zelo nadarjen je. Starša sta mu to omogočila, za kar jima je bil večno hvaležen. Že zelo zgodaj je presegal matematično učno snov, pokazal pa je tudi zanimanje za jezike (ukvarjal se je s srbohrvaščino, latinščino, angleščino, grščino, francoščino, češčino…) in pisal pesmi ter prevajal rusko pesništvo. V študijskih letih je objavil potopise in poljudnoznanstvene spise, v 4. letniku pa celo predaval fiziko študentom farmacije.

Od prve zaposlitve kot profesor na dunajski realki je prišel do rednega članstva avstrijske Cesarske akademije znanosti, bil tudi njen podpredsednik, prvi predsednik avstrijskega elektrotehniškega društva in bil član več znanstvenih združenj po Evropi. Da pa je prišel do tega položaja je raziskoval na različnih področjih, med drugim je določil temperaturo Sončeve površine in prvi izmeril toplotno prevodnost plinov. Znan je po Stefan-Boltzmannovem zakonu. To je edini fizikalni zakon, ki se imenuje po kakšnem Slovencu.

Si želiš ogledati delujoč jedrski Reaktor?

Na Jamovi 39 se obiskovalci zberejo pri vratarju na glavnem vhodu IJS ob polni uri (9h, 10h, 11h, 12h, 13h, 14h) ter si ogledajo enega od programov ogledov laboratorijev Inštituta po lastni izbiri, v trajanju ene ure. Na voljo je devet različnih programov (ki se predstavljajo na različnih odsekih), med njimi so: ”Snov, robotika” in ”Bio-kemo-fiz” ter ”Znanje, sistemi, materiali in okolje”. Podrobnejši program je na voljo tukaj.

ReaktorOrganiziran bo tudi brezplačni prevoz z avtobusi z Jamove na Reaktorski center v Podgorici in sicer 24. marca (odhodi z Jamove: ob 10h, 11h, 12h,13h, 14h). Če boš na Reaktorski center (Brinje 40) prišel z lastnim prevozom, te bodo pri vratarnici ob 9h30, 10h30, 11h30, 12h30 in 13h30 pričakali koordinatorji ogledov na Reaktorju. Tja je možen tudi Lpp avtobusni prevoz.

Mogoč bo ogled treh programov Reaktorja:

  • okolje: Hg laboratorij, geokemika, pospeševalnik
  • jedrska tehnologija, reaktor Triga
  • okolje – radiološki del, vroča celica
Vabilo mladim

Vse dodiplomske in podiplomske študente, diplomante ter dijake vabijo, da se vključijo v raziskovalno in razvojno delo na Inštitutu. Če te zanima, lahko navežeš stik neposredno z raziskovalnimi oddelki ali centri ali pa pošlješ elektronsko pošto s svojimi osnovnimi podatki in navedbo področja, na katerem bi želel sodelovati, na info@ijs.si.

IJSViri
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s