Gregorjevo v Kropi

Gregorjevo v Kropi (foto: Bobo, http://www.slovenia.info)

Pozabi valentinovo in pomagaj obuditi star slovenski praznik gregórjevo! Na ta dan, ko se ptički ženijo in ko spuščamo ladjice po reki, se bodo letos po Sloveniji odvijale prireditve 11. marca. Sicer smo ga tradicionalno praznovali na 12. marca – dan, ki je v preteklosti veljal za prvi spomladanski dan!

Dan, ko se ptički ženijo

Starejši so včasih govorili, da so dekleta na gregorjevo radovedno zrla v nebo, saj so verjele, da jim bo prva ptica, ki jo bodo ugledale, izdala kakšen bo njihov prvi mož.  Na ta dan se je spuščalo v vode razsvetljene barčice še iz časov, ko še ni bilo elektrike – t.i. “luč v vodo vrže” je veljalo za obrtnike, saj spomladi pri svojem delu niso več potrebovali svetilke. To so počeli tudi z namenom, da bi voda odnesla vse slabo, skrbi in zimo, obenem pa so pozdravili prihod sonca in pomladi. Ponekod po Sloveniji se je tako na predvečer gregorjevega v reke spuščalo kose lesa s svečo ali z gorečim, v smolo namočenim “oblanjem”.

Sv. Gregorij velja za zavetnika rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in našitkov, učenjakov, učiteljev, študentov, glasbenikov in pevcev. Gregor, prinašalec luči, je imel na prvi spomladanski dan god. Iz julijanskega koledarja so prešli v gregorjevega, zato ga sedaj praznujemo 12. marca in ne 21.marca. Gregorijanski koledar se imenuje po papežu Gregorju XIII.

Izdelaj svojo ladjico in jo spusti po reki, kjerkoli v Sloveniji si!

Ti običaji so se izvajali v obrtniških družinah in tam so se tudi najdlje ohranili. Danes pa je Gregorjevo predvsem priložnost, da se otroci lotijo ustvarjanja, saj lahko izdelujejo in po vodi spuščajo ladjice, razsvetljene hišice in cerkvice, imenovane barčice svetega Gregorja ali gregorčki. Včasih so jih izdelovali iz naravnih materialov, npr. iz listov, plodov, vejic in cvetja, danes pa tudi iz sodobnih umetnih materialov (stiroporja). Načeloma ljudje po koncu spuščanja ladjice ujamejo, razen če jih slučajno voda odnese. Ravno zaradi tega pa se čedalje več gradi ladjic, ki so iz razgradljivih materialov, torej iz lepenke, vrvice in papirja.

Poglej si še reportažo lanskega gregorjeva v Tržiču:

.
Povezave
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s