FDF 2012Od 22. do 29. marca 2012 bo potekal 14. FDF – Festival dokumentarnega filma v Cankarjevem domu! Če te zanimajo super dokumentarci potem je to super ideja zate!

Program filmov

Festival dokumentarnega filma ponuja različne tematike dokumentarnih filmov. Naj naštejem nekatere zbrike filmov:

  • tekmovalni sklop; kjer se najdejo dokumentarci različnih tujih režiserjev,
  • aktualni, družbeno kritični; med njimi sta tudi Fant, pobratim smrti 1 in 2 slovenske režiserke Maje Weis,
  • miti, ikone, mediji; sem spada tudi zanimiv dokumentarni film o New York Timesu,
  • intimni portreti; za vse, ki jih zanima ogledalo duše, so to “must-see” filmi in
  • Spinal Tapretrospektiva: zgodovinski pregled t.i. rockumentarca; predvajali bodo filme o Johnnyju Cashu, Paulu McCartneyu, Rolling Stonesih, The Who, Spinal Tap in druge. Iz koša rockumentarcev najbolj priporočamo zelo zabaven film: To je Spinal Tap!
.
Filmi za človekove pravice

Amnesty InternationalNajbolšemu dokumentarcu bodo podelili Amnestyjevo nagrado za najboljši dokumentarni film na temo človekovih pravic. S tem želijo širiti vest o človekovih pravicah in osveščati, da vsi nimajo zagotovljenih osnovnih pravic, kot smo jih sami vajeni. Še posebej omembe vredni so dokumentarci iranskega režiserja Jafarja Panahija, ki je že pred leti prejel tovrstno nagrado.

Letos pa veliko prahu dviguje film Oči in ušesa boga slovenskega režiserja Toma Križnarja, saj so na filmskem festivalu Berlinalu prepovedali preddvajanje tega filma (več o tem v članku na MMC – Rtvslo.si). Film govori o Sudanskem načinu življenja, ki ga spremljajo same grozote – režiser pravi, da bog oči in ušesa ima, a jih ne želi uporabljati. S tem meni, da so “bogovi” tisti ljudje, ki bi lahko kaj spremenili in ki so na takšnem položaju, pa vseeno ne ukrepajo. In če so še na festivalu, ki je namenjen tovrstnim filmom,  prepovedali predvajanje tega filma, potem to pomeni, da so nekomu stopili na žulj in da se le nekaj spreminja v novo smer – upajmo, da v smer k boljšemu svetu.

To ni fiktivna zgodba, to je življenje.

FDF12  - Vol special (Special Flight)Festival ne poziva samo k ogledu filmov, ampak tudi k aktiviranju in osveščanju. Sam/a pa lahko pomagaš tako, da na tem festivalu dokumentarnega filma podpišeš peticijo.

Povezave

.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s