Muv it – pomlad na Koroškem

Posted: 01/04/2012 by Ej!KArtica in MOVEit
Oznake: , , , , , ,

MTB

Migat! Kam? Na Koroško, zakaj pa ne? In kako lahko migaš na Koroškem? Horizontalno, vertikalno, povrh vsega pa še globinsko!

Kolesarske poti

Koroška je zanimivo področje za gorske kolesarje vseh okusov, od umirjenih izletnikov do tehnično veščih in zahtevnih frikov. V njeni neokrnjeni naravi najdeš več kot tisoč kilometrov s stopinjami zveri označenih in dobro opisanih kolesarskih poti različnih dolžin in zahtevnosti. Ta labirint gozdnih cest in kolovozov z imenom Sledi divjine lahko prevoziš sam ali pa pod vodstvom izurjenega lokalnega vodnika. Če raje kolesariš po ravnini, ti je na voljo devet kilometrov dolga, lepo urejena kolesarska steza po Mislinjski dolini (od Šmartnega do Mislinje), ki poteka po trasi opuščene železniške proge.

S kolesom v podzemlje

Kje v Sloveniji lahko kolesariš po vlažnem hladu ne glede na uro in letni čas? V podzemlju gore Pece, kjer so del opuščenega rudnika preuredili v poučno kolesarsko pot iz ene v drugo dolino, na kateri odkrivaš sledove zgodovine pridobivanja svinčene rude. Trdo temo preženejo čelne svetilke, kolesarska avantura pa je nepozabno doživetje brez večjega napora, saj se pot veš čas rahlo spušča!

Plezanje

Na Koroškem najdeš veliko plezališč. V slovenskem merilu, s svojo višino in kakovostjo skale, izstopa plezališče Burjakove peči v dolini Tople, kjer je tudi eno največjih balvanskih plezališč.

Pohodništvo

Če nisi tako prismuknjen, da bi tvegal svoje življenje za plezanje po skalah, se lahko odpraviš na varno raziskovanje koroškega sveta po kolovozih, stezicah in gozdnih poteh. Lahko se podaš po Slovenski planinski transverzali ter na izlete na priljubljene razgledne vrhove Kozjaka, Pohorja, Uršlje gore, Smrekovca in na zahtevnejše vzpone na Peco, Olševo in Raduho. Čez koroško pokrajino potekajo tudi evropska pešpot E6 in več tematskih pohodniških poti. Med njimi je tudi 14 kilometrov dolga Vorančeva pot, ki se začne v središču Kotelj. Na tej poti te čakajo znamenitosti, na primer Rimski vrelec, Ivarčko jezero, Prežihova bajta …

_________________________________

Za revijo 26! napisala: M. Snoj

V arhivu revije 26! najdeš tudi druge “muv it” destinacije: NOTRANJSKI KRAS, TRENTA, KRANJSKA GORA, BOHINJ, OBALA …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s