Bodies Revealed - v LjubljaniV pričakovanju: razstava Bodies Revealed

Si že od nekdaj želiš pokukati izza zastora svoje zunanje kože pa morda ne študiraš medicine? Od 12. aprila 2012 imaš priložnost, da se ti odpre pogled v nov svet – svet ožilja, kože, prebavil, kosti, spolnih organov … Če želiš pobrskati po “nujno-je-vedeti” stvareh človeškega telesa, te priložnosti nikar ne zamudi – zagotovljeno izveš kaj novega!

Ekscentrični zdravnik ali kontroverzni umetnik?

Avtor razstave Bodies Revealed je Gunther von Hagens, pionir plastinacije, ki je zanetil globalni spektakel, kakršnega še ni bilo. Zakaj je razstava posebna? Z včasih ilegalnim seciranjem človeških trupel so se ukvarjali že od antike: Egipčani so bili mojstri mumificiranja, Leonardo da Vinci je naskrivaj seciral trupla ljudi in živali, kar mu je pomagalo pri realni upodobitvi figur na slikah … nihče pa si ni drznil pomisliti, da bi trupla razstavil očem javnosti in tako porušil številne tabuje.

Bodies Revealed - v LjubljaniImpregniranje človeškega telesa

Morda se sliši skrajno nenavadno, vendar je plastinacija v prvi vrsti postopek impregnacije človeškega trupla oziroma tkiv. Telesno vodo zamenja tekoč gumijast silikon, ki ga nato strdijo. Tako truplo postane »plastično«. Cilj razstave je javnosti dostopno razumevanje delovanja lastnega telesa.

Razstavljeni do septembra

Galerija Deva Puri iz Bleda, ki je organizatorka razstave, sporoča, da si jo lahko ogledaš vsak dan z izjemo nedelje, do 16. septembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Morda te bo zmotila relativno visoka vstopnina (dijaško-študentska je 12 evrov v predprodaji, nato 14 evrov), a naj ti ne pokvari dneva, saj boš del 30 milijonske množice, ki si je zadevo ogledala po vsem svetu od Los Angelesa, New Yorka do Ria de Janeira ter pred dobrim letom tudi Zagreba. Razstava je osupljiva, saj bodo razstavljeni celotni primerki teles in več kot 180 posameznih organov.

Bodies Revealed - v Ljubljani

Še posebej je ogled razstave priporočljiv bodočim študentom medicine in podobnih strok ter strastnim kadilcem – slednji bodo imeli vpogled na posledice nezdravega stila življenja.

Nadaljevanje sledi …

Seveda so si umetniki impregnacije umislili že novo razstavo, ki potuje po svetu: Razkriti svetovi živalskih teles, za katero so porabili kar 40 tisoč litrov acetona in 64 tisoč delovnih ur. Upamo, da kmalu v Ljubljani!

Več informacij o razstavi Bodies Revealed 

Advertisements
Komentarji
  1. Videl razstavo v Zagrebu. Imate kaj brezplačnih kart za študente medicine 🙂 ?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s