V plesu prebujeni zapisi

Posted: 14/04/2012 by Ej!KArtica in KULT-muska
Oznake: , , , , , ,

Prebujeni zapisi - AFS France MaroltEna najstarejših slovenskih folklornih skupin bo na že 64. letnem koncertu prikazala nove odrske postavitve, ki temeljijo na arhivskih opisih plesa na Slovenskem od 17. do 19. stoletja.

Prebujeni zapisi

V okviru dogodka »Prebujeni zapisi« se bo 21. aprila 2012 na odru Cankarjevega doma in 22. aprila 2012 v KD Španski borci zvrstilo več kot 100 plesalk in plesalcev, pevcev in glasbenikov Akademske folklorne skupine France Marolt. Rdeča nit »Prebujenih zapisov« so manj znani opisi plesa na Slovenskem, ki so izšli predvsem v časopisju, rokopisnih zbirkah in leposlovju od 17. do konca 19. stoletja, od katerih so nekateri dostopni samo v arhivih na Dunaju.

Nov pristop k ljudskemu plesu

Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, saj AFS France Marolt vedno poskrbi za premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti. V zaprašenih arhivih izbrskani zapisi, prebujeni in rekonstruirani za oder, bodo tudi tokrat ob bogati kostumografiji, prilagojenem plesnem izrazu in za folklorno občinstvo precej nenavadnih godčevskih sestavih prikazali nov pristop do poustvarjanje ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine.

O Akademski folklorni skupini France Marolt

Skupino, ki si je v 63. letih delovanja prislužila številna priznanja in nagrade, je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. AFS France Marolt, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 125 članov, razdeljenih v 3 plesne skupine in 2 glasbena orkestra. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte.

Več o letnem koncertu »Prebujeni zapisi«

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s