Urbana umetnost: Banksy

Posted: 18/04/2012 by helenadolsak in KULT-art
Oznake: , , , , , , ,

Banksy "Swinger" in New Orleans

Banksy – najbolj iskani grafitar.

Legendarni britanski umetnik, znan po takoimenovanih stencil grafitih z ironičnimi družbeno-političnimi komentarji ter mnogimi drugimi kontroverznimi “umetniškimi uprizoritvami”, ostaja anonimen kljub prepoznavnosti svojih del. Najbolj priljubljen in hkrati najbolj skrivnosten ulični umetnik se je rodil in odraščal v Bristolu, ostale podrobnosti pa ostajajo zavite v meglo ugibanj.

Banksyjevi zloglasni umetniški podvigi

V največje svetovne muzeje umetnosti v New Yorku, Londonu in Parizu je Banksy pritihotapil svoja dela, ki so bila neopažena tudi več dni in kasneje nekatera celo dodana v stalne zbirke!

Work by Banksy

V bristolskem živalskem vrtu je v slonovi ogradi naslikal miselni mehurček: “Hočem vem. Ta kraj je premrzel. Oskrbnik smrdi. Dolgčas, dolgčas, dolgčas.” Drugič pa je kar živo slonico uporabil za svoj razstavni eksponat, jo pobarval kot tapeto ter postavil na sredo dnevne sobe. Z dejanjem Elephant In The Room je želel opozoriti na zatiskanje oči pred problematiko revščine.

V kalifornijskem Disneylandu je v bližino vlakca smrti, s katerim se nešteto družin pelje v glasnih krikih, postavil zapornika-pajaca iz Guantanama.

S serijo podob je poslikal izraelsko–palestinski zid. Luknjice s pogledom v obljubljene dežele, golob miru, na katerega meri puška, otrok, ki z baloni leti čez betonsko pregrado, so le ene izmed njegovih slik na zidu.

Londonski železniški predor je preoblikoval v razstavni prostor 40 največjih grafitarskih umetnikov. Lokacija razstave je ostala skrivnost do dneva pred odprtjem.

Photo of "Banksy" art taken by Matt ...

V eni od potegavščin pa mu je uspelo v petsto zgoščenk Paris Hilton podtakniti svoje ovitke in glasbene priredbe s pomenljivimi naslovi pesmi kot so “Why Am I Famous”, “What Have I Done” in “What Am I For”.

Brezplačno razmnoževanje grafitov

Čeprav njegova dela dosegajo vrtoglave cene in občudovanje pri zvezdnikih kot sta Angelina Jolie in Brad Pitt pa njegova spletna stran ponuja grafitne podobe brezplačno. Še več, Banksy hudomušno spodbuja “kupce” naj grafite razmnožujejo v kakršnikoli obliki in za kakršnokoli osebno zabavo. Poudarja, da mora biti umetnost živa ter da je njeno bistvo v kritičnosti in spontanosti.

Njegove drzne podobe širijo družbeno-angažirana sporočila po ulicah po vsem svetu. Nekatere so mestne oblasti že prepleskale, druge so še vedno na ogled na betonskih fasadah ali razstavah galerij v Bristolu, Londonu, Parizu, Barceloni, čez veliko lužo …

Banksy v filmu in knjigah

Exit Through the Gift ShopBanksyjeve duhovite in provokativne ideje so bile upodobljene tudi na filmskem platnu – dokumentarni film “Exit through the Gift Shop” je bil lanski nominiranec za oskarja. Banksy je tudi avtor knjig: Wall and Piece, Banging Your Head Against a Brick Wall, Existencilism, Cut It Out. V poletnih mesecih pa na knjižne police prihaja nova zbirka Banksyjeve ulične kreativnosti z naslovom You Are an Acceptable Level of Threat.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s