Recenzija knjige: Fifty Shades

Posted: 27/04/2012 by Len Cerne in KULT-knjige
Oznake: , , , , ,

Fifty Shades of Grey - E. J. JamesAngleška erotična trilogija Fifty Shades avtorice E. J. James je osvojila Amazonovo lestvico najbolj prodajanih knjig, še preden je bila izdana.

Izvor v Somraku

Izvirno je šlo za “fan fiction” na podlagi priljubljene serije Somrak, ki ga je E. J. James objavljala na Twilight forumu, vendar je zgodba prerasla začetni okvir in se razvila v samostojno celoto. Vampir Edvard je tako postal mladi CEO Christian Gray, njegova izbranka Bella pa sveže diplomirana študentka Anastazija.

Z vidika popularne kulture sta zanimiva predvsem dva stranska učinka tega viralnega fenomena: prvi je ta, da je za vrtoglavo popularnost knjige, z elementi BDSM-ja,  »kriva« njena priljubljenost med poročenimi ženskami, drugi pa je avra kontroverznosti, ki ovija izvor serije, češ da E. J.James ne bi smela tega prodajati kot avtorsko delo.

Trilogija Fifty Shades

Gre za trilogijo sestavljeno iz treh knjig: Fifty Shades of Gray, Fifty Shades Darker in Fifty Shades Freed. Zgodba se vrti okoli 27-letnega Christiana Gray, “self made” bilijonarja in 22-letne device (ja, je pomembno) Anastazije. Čeprav sta kot dan in noč, ju usoda porine v nerazklenljiv objem strasti, seksa, obsedenosti, ljubezni in… BDSM-ja. Izkaže se da suvereni gospod Gray, pod fasado alfa samca, skriva travmatično preteklost polno zlorab in bede, ki jo za silo obvladuje z BDSM seansami ali v besedah samega Christiana Graya: »I don’t do the girlfriend thing. No hearts and flowers.«

Fifty Shades Darker - E. J. JamesSvetla stran…

Lahkotno ni nujno sinonim za pogrošno. Ne pozabimo, da je tudi Shakespeare pisal za »rajo« in da popularna kultura prekipeva od pomembnih avtorjev in nepozabnih stvaritev na področju glasbe, filma in literature. Ko sem prvič postala pozorna na Fifty se me kritike in udrihanja na raznih forumih niso posebej dotaknila. Bila sem pripravljena poskusiti nekaj novega in (vsaj tako sem upala) zabavnega. Nepretencioznega.

Avtorico definitivno odlikuje posrečen smisel za humor, nekaj BDSM seks scen je prav »luštnih«, lik Christiana Graya je zanimiv, nekateri preobrati v zgodbi so dejansko pretresljivi in v tem vidim potencial za uspešno upodobitev na velikih platnih.

… in temna stran

Če je ogrodje dokaj solidno in primerna baza kompleksni ljubezenski zgodbi, kjer je bolečina nadomestek za naklonjenost, je žoltava sentimentalnost in neskončno (ampak resnično neskončno) nizanje spolnih prizorov tisto, kar eventuelno spotakne celotno serijo. Kako veš, da je erotični roman resnično slab? Ko začne človeka mikat, da bi preskakoval seks scene! Vidiš ironijo?

Fifty Shades Freed - E. J. JamesMeni osebno je bila prva knjiga najboljša – grajenje napetosti med Ano in Christianom v prvi polovici knjige in odkrivanje temne strani užitka v drugi. Posrečena kombinacija. Poleg tega da pisateljica zahrbtno nameče kup intrigantnih detajlov iz Christianove preteklosti. Ko sem se vročično lotila branja druge knjige, mi je z vsako stranjo postajalo bolj jasno, da je najboljši del že mimo. Knjiga ima definitivno potencial za eno odlično knjigo – ne pa razvlečen seks fest v treh izdajah.

Na filmskih platnih

Kakorkoli že, nihče ne more zanikati, da je E. J. James padla sekira v bazen medu. Baje je pred kratkim prodala pravice za Fifty Shades studijskemu velikanu Universal, ki si brez dvoma obeta novo uspešno franšizo. Vprašanje je samo, kako Hollywood  planira BDSM odnos zapakirat v filmsko romanco stoletja?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s