Prvomajsko kresovanje

Posted: 30/04/2012 by geek peek in GRAVItacija, KULT-art
Oznake: , , , , , , , ,

Veš, zakaj praznujemo 1. maj? Če slučajno ne veš, si preberi naslednje zanimivosti kot so zgodovinsko ozadje, kje vse praznujejo ta praznik in zakaj.

Praznik dela je mednarodni praznik delavstva

1. maja ga vsako leto praznujejo v večini držav sveta, izjema so le ZDA. Žalostno je, da je s praznikom, ki je simbol tega, da so si delavci zagotovili uzakonjen 8-urni delavnik na dan in dan počitka 1. maja, povezano toliko nasilja. Začelo se je v letu 1886 s Haymarketskim izgredom, ko je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez po uspehih, ki jih je doseglo kanadsko delavsko gibanje zlasti leta 1872, zahtevala več delavskih pravic.

Stavka za pravice!

V Chicagu so se organizirale trume delavcev in pričele splošno stavko, ki je trajala do 4. maja, ko so se delavci zbrali na mestnem trgu Haymarket, kjer je pred policijsko četo eksplodirala bomba in ubila 8 policistov. Na to je policija odgovorila s streljanjem in ranjenih je bilo več deset ljudi; ker mnogi niso hoteli tvegati morebitne aretacije ob obisku uradne zdravstvene pomoči, se je število uradnih žrtev ustavilo pri 11.

Kasneje je bila pravica do 8-urnega delavnika kljub vsemu uveljavljena, v spomin na tragičen dogodek pa so se odvili tudi veliki izgredi leta 1894 in 1919. Po teh dogodkih se je ta majski dan v delavskih krogih smatral za praznik dela, ki so ga ljudje obeleževali z različnimi rituali, med drugim s kurjenjem kresov v spomin na dogodke leta 1886. V 20. stoletju je prvi maj pridobil uraden status praznika dela, začenši v Sovjetski zvezi. Zlasti bogate korporacije so se otepale tega praznika zaradi sindikatov in strahu pred komunisti, zato so ga, tipično po ameriško, spremenili v dan prava.

Ozadje poganskih praznikov

Prvi maj je bil prvotno tudi pomladni praznik, ob katerem so se veselili časa rasti in toplote, povezan je bil s čaščenjem zelenja, drevja in cvetja, od koder izvira tudi mlaj. Mlaj torej ni samo prvomajski simbol svobode in samozavesti, ki opozarja na pravice delavcev, pač pa tudi ponazarja bujno majsko rast in zelenje narave in s tem starodavno predstavo o kozmični materi, ki poraja življenje.

Kresovanje na slovenskem – prireditve

Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. Zato bo kot vsako leto tudi letos na Rožniku potekal kulturni program, prav tako tudi po večini mest po Sloveniji. Pa naj fino gori!

Povezave
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s