Filmski teden Evrope

Posted: 04/05/2012 by tanjusa in KULT-film
Oznake: , , , , , ,

MelanholijaMed 5. in 12. majem se bodo v devetih slovenskih mestih odvijale filmske projekcije. In to ne kakršnekoli, na filmskem platnu si lahko brezplačno ogledaš 16 različnih kakovostnih evropskih filmskih zgodb.

Evropski filmi v Sloveniji

V soboto, 5. maja ob 21h, se bo v ljubljanskem Kinodvoru odprl Filmski teden Evrope s projekcijo filma Fant s kolesom (2011). Pestro dogajanje bo trajalo vse do 12. maja, ko se bo zaključilo v Mariboru z oskarjem nagrajenim filmom Boljši svet (2010) režiserke Susanne Bier. Poleg omenjenega filma so v programskem sklopu še štirje danski filmi, saj so se organizatorji tokrat odločili osvetliti sodobno dansko kinematografijo, ki trenutno deluje zelo uspešno. Ti filmi so Božji bojevnik (2009), Submarino (2010), R (2009), ter Melanholija (2011), film o koncu sveta znanega režiserja Larsa Von Trierja.

.
Filmsko obarvan spremljevalni program

V Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Sežani, Slovenj Gradcu, Izoli, Radovljici in Novi Gorici, sodelujočih mestih pri projektu Filmski teden Evrope, so poleg filmskih projekcij pripravili tudi bogat spremljevalni program, kjer lahko prisluhneš pogovorom o filmih in tematikah, ki jih obravnavajo, na primer ob filmu Le Havre (2010) se bodo gosti pogovarjali o vprašanju migrantov iz Afrike, njihovi obravnavi v državah Evropske unije, življenju v azilnih domovih in procesu integracije. S slovensko filmsko igralko Katarino Čas, se lahko pogovarjaš o irskem filmu Policist (2011), ustvarjalna ekipa filma Circus Fantasticus (2010) pa bo predstavila, kako poteka delo snemanja filma. Ob filmu Masaker (2011), ki je posnet po gledališki igri Bog masakra, bodo gosti predstavili razlike med filmsko in gledališko upodobitvijo dramskega besedila. Poseben poudarek bo tudi na pedagoškem programu, v okviru katerega se bodo na šolskih projekcijah otroci in mladina spoznali z evropskim filmom ter  sodelovali na delavnicah.
.
Circus Fantasticus

Poleg zgoraj omenjenih filmov si boste ljubitelji sedme umetnosti lahko ogledali še film francoske režiserke Claire Denis 35 šilc ruma (2008), ki govori o intimnem odnosu med očetom in hčerko, Delta (2008), zgodba o ljubezni med bratom in sestro, v Cannesu nagrajen film Ilegalen (2010), animirani film Hiša pravljic (2009), Avgustovsko kosilo (2009) ter Sneg na Kilimandžaru (2011).

Pohiti po brezplačne vstopnice!

Filmski teden EvropeBrezplačne vstopnice so na voljo na blagajnah devetih kinematografov Art kino mreže Slovenije. Število vstopnic je omejeno, priskrbi si jih čim prej in se pripravi na dozo zanimivih evropskih zgodb.

Filmski teden Evrope 2012 so skupaj pripravili Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad vlade RS za komuniciranje v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.

Programski urnik Filmskega tedna Evrope

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s