Teden mlade Evrope

Dogodek se bo odvijal v okviru Evropske prestolnice kulture, torej v Mariboru, od 7. do 10. maja, na trgu Leona Štuklja. Teden mlade Evrope je namenjen predvsem mladim. Uradna otvoritev dogodka bo 7. maja ob 11. uri na omenjenem trgu, kjer se bo na ta dan odvil koncert sester Prusnik, ki sta ambasadorki programa Mladi in mobilnost.

Zakaj bi te brigala Evropa?!

Predvsem zato, da ugotoviš, kakšne prednosti imaš kot državljan Evropske unije, kaj ti slednja ponuja pa morda tega niti ne veš. Spoznal boš možnosti za šolanje in zaposlitev v tujini ali kako se vključiti v različne projekte. Znanja nimaš nikoli preveč.

The Drava River at Maribor, Slovenia

Predstavili se bodo projekti Mladi in mobilnost, Mladi v akciji, program vseživljenjskega učenja, programi izmenjav Leonardo in Erasmus, program modernih metod poučevanja in drugi. Lahko boš napisal svoj Europass, izvedel, kaj je to Youthpass, in v delavnici izdelal tradicionalno glasbilo ene izmed 27. držav EU.

Dan, ko razlike postanejo vrednota

Posamezne države EU se bodo predstavile v t.i. Evropski vasi s svojimi tipičnimi in tradicionalnimi stvarmi: glasba, ples, noše, jedi in druge etnične posebnosti. S tem bo predstavljena kulturna raznolikost, ki jo je potrebno ceniti. Pridi in poskusi!

9. maj je Dan Evrope

Enlargement of the European Union (animation)9. maja 1950 je bila sprejeta Schumanova deklaracija, ki je pozvala Francijo, Nemčijo in druge evropske države, da združijo svojo proizvodnjo premoga in jekla. Gre za prvo pogodbo, ki danes velja kot rojstvo združene Evrope. Ta se je kasneje, na podlagi drugih pogodb razvila v to, kar danes imenujemo Evropska unija, katere del je Slovenija postala leta 2004.

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s