Trdonja, Zvitorepec in Lakotnik so nazaj!

Posted: 09/05/2012 by geek peek in KULT-art
Oznake: , , , , , , , ,

Miki Muster - razstava risanih junakovSi tudi ti eden tistih, ki smo v otroštvu uživali v pustolovščinah Trdonje, Zvitorepca in Lakotnika? Potem ne smeš zamuditi razstavo Miki Mustrovih junakov, ki si jo lahko ogledaš od 10. do 23. maja 2012 v Murski Soboti.

Znameniti risani junaki našega “jugo” otroštva

To so: Zvitorepec,  Lakotnik, Trdonja – vsi samski, brez redne službe, radi v družbi lepih žensk, a nevezani.

Zvitorepec je lisjak, kar povsem ustreza njegovemu značaju, saj je izmed trojice najbolj zvit in prebrisan. Podaja se v pustolovščine, kjer se bori na strani pravice in dobrega. Lahko bi rekli, da ga je Muster ustvaril po sebi in mu dal večino svojih človeških lastnosti. Zvitorepec je bil med bralci zelo priljubljen, kasneje pa ga je po priljubljenosti presegel njegov prijatelj Lakotnik.

Lakotnik je volk in je izmed trojice največji požeruh in lenuh, zelo preprost, marsikdaj neumen, zaradi česar se redno znajde v težavah. Ima nadnaravno sposobnost, ki mu omogoča sporazumevanje z živalmi. Obvlada nekaj judo prijemov in je vedno pripravljen na pretep. Njegova posebnost je, da ne zna plavati.  Živi v stari bajti, ki se mu pogosto podre na glavo. Sprva je bil negativen junak, a ker se je bralstvu tako priljubil, se je spremenil v pozitivnega.

Risani junaki Mikija MustraTrdonja je želvak in je izmed trojice, po rasti najnižji, najstarejši, posledično najbolj moder, preudaren, trdoglav in prilagodljiv. Podaja se v pustolovščine, kjer se bori na strani pravice in dobrega. Trdonja med bralci nikoli ni dosegel priljubljenosti ostalih dveh njegovih prijateljev. Bil je ustvarjen kot zadnji izmed srečne trojice.

Kot novi “negativec” je to mesto odlično zasedel naslednji junak. Joža Gulikoža je majhen žabon z mečem, pred katerim trepeta ves svet. Gulikožo vedno obkroža tolpa pomagačev, ki pa so ljudje in ne živali. Kljub temu, da je Gulikoža negativec, pa nastopa le v petih stripih, v ostalih pa so negativci priložnostni junaki.

Miki muster – največji slovenski stripar

Miki MusterRodil se je še pred drugo svetovno vojno in že kot fantič vedel, da želi ustvarjati risane filme. Končal je študij kiparstva, nekaj časa delal tudi kot novinar, ilustrator in se tudi preizkusil kot filmski režiser. Poznamo ga tudi po slikanicah Medvedek Neewa, Lupinica, Čebelica Maja, Stezosledec, Snežek, Skozi pustinje in goščavo in po številnih drugih. Njegove ilustracije najdemo tudi v reklamah Zajčkov Cik-Cak, Visoki C, Čunga Lunga, Jelovica, Viki krema, Medex, Pomurske mlekarne in Pips.

Odprtje razstave Miki Mustrovih junakov bo v četrtek 10. maja ob 18. uri v Pokrajinski in študijski knjižnici, organizira ga pa EPeKaStrip.art.nica Buch in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Povezave
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s