Mesto prihodnosti, kot smo si ga predstavljali nekdaj

.
Si se že kdaj vprašal, kakšno bo tvoje življenje čez 20 let? Vedno je vredno razmisliti, kakšen odnos smo imeli in imamo do ljudi, stvari, narave in drugih virov, saj je to temelj za dogodke in smernice, ki šele prihajajo. Imej aktivno držo in sam zamisli svoje življenje v prihodnosti.

Javnost je glavna pri »upravljanju s prihodnostjo«. Model za takšno upravljanje preizkuša Filozofska fakulteta v sodelovanju z mestom Ljubljana.

Mesto prihodnosti, voda, hrana …

Projekt Delamo prihodnost želi razvijati pogovore o temah, ki so pomembne za posameznika in skupnost. Cilj je tudi opozoriti na probleme in izpostaviti rešitve oziroma dobre prakse nekaterih najbolj perečih vprašanj. Pogovarjalo se je že o mestu prihodnosti, vodi in hrani. Naslednja je na vrsti družba prihodnosti.

.

Javne okrogle mize na te tematike organizira Oddelek za sociologijo. Dogodki se začnejo s premiernim predvajanjem filma na tematiko, ki so ga ustvarili študentje. Sledi interaktivna debata strokovnjakov iz ustreznih področji. Namen razprave je združevanje strokovne in širše javnosti na multimedijski način.

.

Kam in kako  v Ljubljani po koncu zgodovine?

23.5.2012 ob 17.00 se bo na Filozofski fakulteti, v Modri sobi (5. nadstropje), zgodil zadnji dogodek v sklopu prvega leta projekta z naslovom Družbena pogodba za 21. stoletje: kam in kako v Ljubljani po koncu zgodovine. S pomembnimi gosti se bo razglabljalo o socialni varnosti, medijih, zdravstvu in vse, kar še sestavlja družbeno pogodbo. Vsekakor je dobrodošel vsak, ki bi rad svojo vizijo družbe prihodnosti delil s širšo javnostjo – poslušalo in upoštevalo se bo vsako mnenje.

.

Kako naprej?

Kolektiv Delamo prihodnost sledi najnovejšim smernicam raziskovanja v družboslovju in humanistiki, ki jih vpeljuje Evropska komisija. Posebnost projekta je, da bo teme odpiral s perspektive mesta Ljubljane. Tako se lahko s pomočjo teorije ponudi tudi praktične modele reševanja in načrtovanja »družbe prihodnosti«.

Ker je življenje ljudi v Mestni občini Ljubljana močno prepleteno z omenjenimi temami so diskusije pritegnile tudi strokovno osebje MOL ter se razprave načrtujejo v sprotnem dogovoru s strokovnjaki iz posameznih sektorjev občinske uprave.

Širši cilj projekta je uvrstiti Ljubljano kot humanistično prestolnico, ki se na pereča družbena vprašanja ne odziva zgolj z družbeno-ekonomskega vidika, ampak postavlja v ospredje kozmopolitsko človeštvo kot civilizacijsko kategorijo nove prihodnosti. To pomeni, da se na lokalne probleme in izzive prestolnica odziva s pomočjo humanistike. Delajmo skupaj lepo prihodnost!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s