Filmska recenzija – dve za ceno ene

Posted: 13/05/2012 by Len Cerne in KULT-film
Oznake: , , , , , , ,

Življenje je grenko-sladko. Dramedija. Zato sem za tokratno objavo izbrala recenziji dveh filmov, komedije in drame, ki se ukvarjata s podobno tematiko (vrednost in usoda posameznika) – a si obenem ne bi mogla biti bolj različna.

The Foot Fist Way

The foot fist way

Heh, ta naslov resnično težko ocenim. OK. Naj najprej samo priznam, da mi je bil film všeč. Ker ne gre za tipično »ha ha ha komedijo« – ampak satiro, kjer so situacije “dramedične”. In realistične. Tako da smeh velikokrat ostane ujet za stisnjenimi zobmi.

Glavni junak je povprečni (jalovi) tae kwon do inštruktor, ki skuša potegnit čim več dostojanstva (in spoštovanja) iz svojega majhnega kraljestva, sestavljenega iz vsakodnevnih banalnosti. Njegova kraljevina pa se znajde pod težkim udarcem, ko ga žena sooči s svojo nezvestobo. Kar sledi je izvirna odisejada moškega, ki išče svojo identiteto… velikokrat na napačnih mestih, na napačne načine… vendar jo išče.

Film, ki pridobi na vrednosti ob vsakem ponovnem ogledu.

Povezave:

Tree of life

The tree of lifeSem pričakovala bolj artish sceno, vendar mi je  film deloval izredno jasen oz. dostopen. Malick je lepo ulovil esenco odraščanja z vsemi njegovimi malimi svetovi. Prikazovanje zgodbe je “spot on” – podobe, ki sem jih lahko prepoznala iz svoje “izgubljene nedolžnosti”.

Odigrano je perfektno – posebne pohvale Brad Pitt-u. Lik očeta je bil pretanjeno upodobljen in nisem mogla drugače, kot da da ne bi sočustvovala z njim. Lik matere me je zmotil (ne toliko igralka)  – ta kliše, da je mati neko vilinsko bitje, k plahuta okoli s cunjo za brisanje prahu in hodi bosa okoli v vseh letnih časih. Bila je kot nekakšen ojdipovski zmazek, križanec med gospodinjo in reklamo za baletno predstavo. Ne morem si pomagat – moški pogled na ženske me ne bi toliko motil, če ne bi bil tako pogrošno cenen.

Drugače… Močan film. Ne razumem zakaj toliko ljudi udriha po njem? Iskreno. Kot da bi bili vsi alergični na človečnost in razumejo samo še eksplozije, nage babe in statusne simbole.

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s