saving and spending

Glede na trenutno situacijo pri nas in v svetu je prav, da tudi sam pomisliš na “plan b”, kako bi kaj privarčeval/a, kako se kakšnim nakupom izogniti, zakaj bi sploh varčeval/a?

Varčevat bi moral začeti včeraj!

Najprej zakaj varčevati? Za kino, obleke, zabavo in ostale drobnarije se porabi veliko denarja, a sam/a sploh nimaš občutka, koliko denarja  je res šlo skozi tvoje roke (verjemi, da veliiiiko). Že od malega te učijo, da spravi kakšen evro v ‘prašička’ za takrat, ko boš starejši/a. Ampak mladi smo zdaj in rabimo denar porabiti takoj! Verjetno si si že kdaj zaželel/a, da katere neumnosti ne bi kupil/a, in zdaj je čas, da prevzameš del odgovornosti in začneš bolj preudarno razmišljati o denarju.

Pomagala pri odvajanju od zapravljanja
  1. Shopping cartsVeč pritoka v denarnico povečaj s tem, da si omisliš študentsko delo in se včlaniš v kak študentski servis.
  2.  Spremljaj prihodke in odhodke in piši t.i. “finančni dnevnik. Kajti, če ga vestno in redno pišeš, le tako lahko vidiš, kje so tvoje slabosti (za katere daš največ denarja).
  3. Skleni pakt sam s seboj in si naprimer zaobljubi, da polovico denarja, ki ga dobiš, nakažeš na bančni račun, ostalega pa “sfrčkaš”, kot ti srce poželi. Tu potrebuješ železno voljo, da ne dviguješ že privarčevani denar in ga pustiš, da raste naprej. Prav ti pride, ko si boš nekoč zaželel/a odseliti na svoje in si kupiti stanovanje oz. hišo, a boš brez prihrankov in tako boš  zelo težko dobil/a kredit.
  4. S starši se dogovori tudi za mesečno varčevanje, lahko začneš s 50 evri na mesec, ki jih potem recimo 10 (do 30) let vlagaš na svoj skriti račun. To ti bo pomagalo v kasnejših letih, ker nikoli ne veš, kaj se ti bo zgodilo v prihodnosti. Pri tem bodi potrpežljiv/a, kajti dolgoročno varčevanje se zares splača, če le varčuješ na dolge proge.
  5. Pomaga tudi to, da si greš nek izdelek večkrat ogledati v trgovino, kajti tako si lahko “kupiš čas” in dodobra razmisliš o nakupu. Lahko se zgodi, da tistega izdelka že jutri ne boš več potreboval/a.
  6. Lahko pa celo kaj ustvariš sam/a in poskušaš čim bolj uporabiti domišljijo (kot npr. za rojstnodnevna darila – tisto, kar sam narediš je velikokrat bolj cenjeno kot kupljeno darilo).
Varčuj z Ej!KArtico…

Osnovna EjKArtica - Evropska mladinska karticaAli veš, da je z Ej!KArtico najlažje začeti varčevati? Poglej si, kje lahko privarčuješ na različne izdelke in storitve z osnovno Ej!KArtico ali partnersko SŽ-Ej!KArtico:

…tudi po Evropi!

Bi vse to počel/a in uveljavljal/a popuste tudi v drugih državah po Evropi? Skoči na iskalnik popustov na Eyca.org, ki jih tvoja Ej!KArtica ponuja po Evropi!

Čeprav si mlad/a, misli… tudi na svojo prihodnost

Prav je, da si brezskrben/a in uživaš, kajti to je le tvoj denar. A nikoli ne veš, kaj ti prihodnost prinese, in brez denarja ne bo šlo. Kdo ve, mogoče boš dobro preskbljen/a, ko boš starejši/a, zato pa bo tvoj “našparani denar iz nogavice”, ki si ga prišparal v mladosti, prav prišel tvojim potomcem.

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s