Igre lakote: Arena smrti

Posted: 21/05/2012 by MissSunshine in KULT-film, KULT-knjige
Oznake: , , , , , , , , ,

Naslovnica "The Hunger Games"

Zadnje čase tako knjižne police kot filmska platna preplavljajo zgodbe za mlade. Za vse tiste, ki jim je šla človeška Bella Swan veliko bolj na živce kot vampirska Bella Cullen, je tu prava ženska junakinja, ki ne potrebuje bledega vampirja, da jo reši. Še več. Ampak če povemo več, bo preveč.

Suzanne Collins: The Hunger Games

Avtorica Suzanne Collins, ki ji je z idejo o pokolu v resničnostnem šovu padla sekira v med, pravi, da se ji je zamisel porodila, ko je preklapljala televizijske kanale in na enem zagledala resničnostni šov, na drugem pa invazijo Iraka. Ideje so se v njeni glavi začele kresati in nastala je zgodba, ki jo je med drugim navdihnil celo sam mitični Tezej, največji jonski junak. Elementi gladiatorstva, resničnostnih šovov in futurizma se prepletajo v pretresljivi zgodbi o tem, kaj se zgodi po tem, ko človeštvo izgubi svojo človeškost. Zgodba, ki se – kot vsaka fabula, ki se dobro prodaja – dogaja v treh delih, je seveda kaj hitro prijadrala tudi na velika filmska platna. Ampak – ali dela krivico knjigi in ali je knjiga resnično tako dobra?

Knjiga ali film?

Zelo, zelo redko se mi zgodi, da lahko prikimam in rečem, da je bil film res vreden knjižne predloge. Ne le zato, ker je praktično nemogoče v dve uri (ali tri, kot je zadnje čase praksa) zajeti vsa občutja in detajle, ki so zapisani na straneh knjige, pač pa tudi zato, ker to obvezno pomeni krajšanje dogajanja, prirejanje zgodbe in nekaterih “očitnih” namigov, ker se jih s sliko pač ne da tako dobro povedati kot z besedo.

Knjiga, ki jo je sam Stephen King pohvalil in rekel, da je kot dobro dozirana droga, današnji čas zajame več kot izvrstno. Dejstvo, da se dogaja po tem, ko se je Naravi odpulilo in je zradirala skoraj celo Zemljo, je prvo, ki ni niti malo presenetljivo. Da so ljudje postali lačni, nesrečni, žalostni in ubogi, je bilo edino, kar je logično sledilo. Seveda je ostal ščepec bogatašev, ki vrtijo svet po svoje, si izmišljajo pravila, zakone, kazni in dovolilnice. In kot vedno so ošabni, samovšečni in popolnoma slepi za celotno sliko.

Ker so se ubogi ljudje nekoč uprli, v opomin na ta dogodek tisti glavni prirejajo letne Igre lakote, ki se jih udeležita po en fant in dekle iz vsakega okrožja, določena pa sta z žrebom. Okrožij je dvanajst, trinajsto so zravnali z zemljo kot opozorilo ostalim. Ko izžrebajo malo Primrose Everdeen, se namesto nje javi njena starejša sestra Katniss. Pravila igre so preprosta. Ubij ali boš ubit. Igre, ki jih 24 ur dnevno spremljajo vsi v deželi, so krvave, sestradane in obupane. 24 otrok, starih od 12 do 18 let se pobija do smrti. Zmagovalec je lahko le eden.

Resničnostni šov ali resničnost?

Najbolj grozljivo je to, da je na nek način zelo možno, da človeštvo drvi v točno to smer. Kako in kaj se zgodi, vam ne bom preveč razkrila. Lahko povem le to, da je knjiga zvesta dogodkom pred vstopom v areno in med bojem, a tisto, kar se zgodi po koncu iger, pa pošteno zvodeni. V filmu namreč vse skupaj malce obvisi v zraku, nikomur ni točno jasno, kaj bo sledilo. V knjigi je zaključni del celo bolj ključen od iger samih in doseže točno tisto, o čemer je govoril gospod King. Preprosto moraš izvedeti, kaj prinaša drugi del. Filmu tega manjka. Zato spet pravim: najprej knjigo v roke, potem pa film. Samo ta kombinacija deluje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s