Šepetalec psom

Posted: 11/06/2012 by helenadolsak in GRAVItacija
Oznake: , , , ,

˝Naši psi so naša zrcala. Si upamo pogledati v njihove oči in videti svoj odsev?˝ Cesar Millan

Strokovnjak za vedenje psov
Cesar Millan (4)

Cesar Millan

Medtem ko večino klasičnih pasjih trenerjev oblije kurja polt ob imenu Cesar Millan, pa laični lastniki in ljubitelji štirinožnih kosmatincev z navdušenjem pozdravljamo njegov revolucionaren pristop pri komuniciranju s psi. Cesarjeva temeljna formula pri delu s psi se glasi: gibanje, disciplina (le-to strogo ločuje od kaznovanja!) in šele kot tretje izražanje ljubeče naklonjenosti.

Uresničene sanje

Cesar je svojo otroštvo preživel na dedkovem ranču v Mehiki, kjer je odraščal s tropom psov in že takrat sanjal, da bi postal najboljši dreser psov na svetu. Danes v oddajah Šepetalec psom (Dog Whisperer – National Geographic Channel) ter v mnogih knjižnih uspešnicah poudarja veščine ˝vodje krdela˝, ki ga naš pes potrebuje za uravnoteženo in izpolnjeno življenje. V Los Angelesu vodi Center za psihologijo psov, kjer mu pri rehabilitaciji vedenjsko problematičnih psov pomaga trop 50 psov, ki vključuje pasme od pitbullov, rotvailerjev, nemških ovčarjev, do terierjev in čivav.

Osnove psihologije psov  (iz knjige Vodja krdela)

Dog dogVoh je pasje najmočnejše čutilo. Psi za raziskovanje sveta okoli sebe najprej uporabljajo nos, nato oči in šele nato ušesa. Zato je kričanje nanje zapravljanje časa, saj se psi odzivajo na našo energijo in naš vonj, ne na naše besede.

V pasjem svetu smo lahko lastniki stabilni ali nestabilni, vodja ali sledilec.

Psi imajo prirojeno krdelno miselnost. Če se ne uveljavimo kot vodja krdela, bo pes najverjetneje sam izkazoval dominantnost oz. nestabilno vedenje.

V nasprotju s prepričanji mnogih skrbnikov pes nikoli ne razmišlja kot da je človek. Psi so namreč zelo srečni, da so lahko samo psi.

Naravno poslanstvo psov je, da so povezani, da živijo v harmoniji, realistično, uravnoteženo in v sozvočju z naravo.

Psi živijo v tem trenutku. Ne živijo v spominih na pretekla dejanja in ne skrbi jih za prihodnost. Zato lahko zelo hitro opustijo nestabilno vedenje, če jim to dopustimo.

˝Rehabilitiram pse, prevzgajam lastnike˝
Daddy

Znameniti pitbull Daddy

Niso le psi tisti, ki potrebujejo Cesarjevo pomoč. Pri večini njegovih strank so ljudje glavni vir težav hišnih ljubljenčkov. Psi namreč zrcalijo skrbnikove lastne težave. Cesar instinktivno zazna neuravnoteženo energijo lastnika in domačega okolja. Opazuje, kakšna je telesna govorica in energija za besednimi ukazi lastnika. Poudarja, da je v odnosu do psa odločilna mirna – odločna energija. Psi se tudi z nami stalno sporazumevajo z uporabo voha, telesne govorice in energije, zato jim ne moremo lagati o tem, kako se počutimo.

“No talk, no touch, no eye-contact!”

Še glavni napotek, ko naslednjič srečaš kužka: ne kliči ga, ne dotikaj se ga in brez očesnega stika. Psiček naj sam pride do tebe, te ovoha in šele nato boš iz njegovega odziva videl, če si želi tvojega čohljanja ali pa se bo raje posvetil ovohavanju bližnjega grma.

Še Cesarjeva uradna stran:  Cesar’s way

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s