Junij: mesec fotografije

Posted: 18/06/2012 by petrinapetra in KULT-art
Oznake: , , , , , , , ,

Junij smo posvetili v mesec fotografije. Saj si zasluži. Fotografija mislim, kljub njeni kratki zgodovini.

Festival fotonični trenutki se razteza: Ljubljana – Berlin – Bratislava – Budimpešta – Dunaj – Luksemburg – Paris. Kaj se bo dogajalo pri nas?

Velikani v Sloveniji: MAGNUM PRVIČ

Če začnemo z bistvenim – razstavami, si je zagotovo nujno ogledati Magnum prvič: obraz časa, ki sicer traja do 2. septembra v galeriji Jakopič in MGML v Ljubljani. Naj izpostavimo velikane fotografske klasike, ki jih imaš možnost videti: Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Marc Riboud, Erich Lessing …

Avtorji so vpeti v skupinsko razstavo kultne agencije Magnum, ki je rekonstrukcija njihove prve razstave iz leta 1955 in je veljala za izgubljeno. Tematika se ovija okrog t.i. fotografskega humanizma, ki prežema 83 originalnih fotografij, med drugim tudi Gandijev pogreb. Ustanovitelji Magnuma so zaprisegli fotoreportaži, ji odstranili prihid emocionalnosti ter vdahnili nadnacionalnost, s čimer so zaznamovali svetovno zgodovino.

Tendence angažirane post-jugoslovanske sodobne fotografije

V Mali galeriji Cankarjevega doma in Narodnem muzeju je obsežna razstava avtorjev iz območja nekdanje Jugoslavije. Gre pravzaprav za raziskavo o dojemanju in prepoznavanju glavnih tendenc sodobne fotografije na omenjenem območju. Avtorji izpostavljajo dejavnike, ki so na kakršenkoli način začeli spreminjati dano okolje, kar lahko posredno prenesemo tudi na stanje duha. Do 2. septembra.

Druge razstave

Peter Rauch: Objekti in dogodek. Avtor išče podobe v vsakdanjem, celo na videz neprijetnem ali spregledano znanem. Razstava se sicer odvija v Delavskem domu v Trbovljah, vendar jo je zanimivo pogledati že zato, ker je Rauch eden vidnejših sodobnih fotografov.

Mutacije II predstavljajo evropske umetnike, ki jih zanima eksperimentiranje z različnimi izraznimi oblikami. Ukvarjajo se z mejami, ki ločujejo posamezna področja umetnosti: razlika med gibljivo (film) in zamrznjeno sliko (fotografija). V centru Photon.

Grupa Junij razstavlja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Retrospektivna zapuščine mladih umetnikov, ki so se leta 1969 združili pod tem imenom. Lastna ji je avtonimija poseganja v žanr, estetiko in slog.

Klavdija Slubana predstavljajo kot francoskega fotografa slovenskih korenin. Razstavlja v Vžigalici, s ciklom East to East, ki je rezultat potovanja s transsibirsko železnico. Videno zabeleži z analogno tehniko.

Ferenz Schmidt: Nemci. Fotografija je izraz osebnega. Schmidt slednje uporabi za upodobitev povojne Nemčije, ujete v trenutkih realnosti.

Katarzyna Majak: Moč žensk. Avtorica izpostavlja imaginarne portrete poljskih čarovnic, ki so preživele temne dobe kot zdravilke, šepetalke … Ali je podoba sodobne čarovnice v kakšni meri podobna stereotipni, v nezavedno zasidrani podobi?

Razstava 23: V Mariboru si lahko do konca meseca ogledate podobe mlade generacije slovenskih fotografov. 23 avtorjev, 23 fotografij in 23 zgodb, ki jih predstavljajo skozi tančico lastne subjektivnosti.

Kaj še?

Lahko se udeležite nekaterih dogodkov, ki se še bodo odvijali na temo fotografije, tudi predavanj. Vsako leto podelijo festivalno nagrado za najboljši portfolio, ki jo je letos dobil grški fotograf Vangelis Georgas. Drugo mesto sta zasedla Jure Kastelic (SLO) in Federico Sutera-Sardo (ITA). Več o festivalu tukaj.

Dogodek skupaj s partnerji organizira Photon, center za sodobno fotografijo Srednje in Jugovzhodne Evrope.

Steve McCurry on "Celebrating Mu...

P. S.

Nikar ne pozabi na razstavo že skoraj razvpito znanega Steva McCurryja na Ljubljanskem gradu!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s