Stephenie Meyer: Duša / The Host

Posted: 25/06/2012 by malaanja in KULT-knjige
Oznake: , , , , , , ,

Stephenie Meyer - Duša (The Host)Mama sage Somrak (Twilight) se je tokrat posvetila odrasli publiki in tako je nastal napet fantazijski roman Duša (The Host), ki je veliko več kot poletno branje in ki bralca ne pustili hladnega.

Od romantičnih vampirjev do miroljubnih nezemljanov

Stephenie Meyer je svojim prvim delom leta 2005 zadela v polno. Kaj je bolj privlačnega kot zgodba o postavnemu in lepemu vampirju, ki se zaljubi v melanholično razpoloženo najstnico? Če vprašaš najstnice po svetu, verjetno nič, ampak kaj pa starejša publika? Tisti, ki ste brali sago Somrak, ste morda začutili pogosto otročje ravnanje Belle, plod vseh fantazij in poželenj „vegetarijanskega“ vampirja Edwarda. Vsekakor zanimivo branje, vendar  se izkušenemu bralcu zdi, da nekaj manjka.

Z Dušo (The Host) je Stephenie Meyer naredila korak naprej in odrasli publiki ponudila kvalitetno, napeto in izjemno zanimivo znanstveno fantastiko.

1:0 za nezemljane

Avtorica nas z zgodbo popelje v čas, ko Zemljo zavzamejo nenavadna bitja. Nezemljani. To niso zeleni možiclji s tremi prsti in super vesoljsko ladjo. Gre za izjemno majhna in čuteča bitja, ki prezirajo nasilje. Njihova posebnost je, da živijo v tujih telesih (v katerem. je odvisno od planeta, kjer živijo) in popolnoma nadzirajo svojega „gostitelja“, kot da tega sploh nikoli ne bi bilo v telesu. Duše so tako naselile Zemljo in prevzele podobo ljudi, saj jih je pretreslo, kako neodgovorno, sebično in sovražno živimo. Ko so se ljudje začeli zavedati invazije Duš, so se začeli upirati bolj neuspešno kot uspešno.

0:1 za Zemljane?

The Host - movie posterVandrovka je Duša, ki je zamenjala veliko planetov in uživa veliko spoštovanje med Dušami. Njena najtežja naloga v njenem dolgem življenju je Melanie. Njena gostiteljica na Zemlji. Ujeta upornica. Kljub temu, da Melanino telo prevzame Vandrondrovka, se ta ne da. Vandrovka in Melanie sta tako dve duši ujeti v enem telesu. Katera bo zmagala in katera bo za vedno izginila?

Nesmrtnost, čustva, predanost…

Skozi zgodbo se soočamo z Melaninimi spomini, čustvi in bolečino. Podrobneje spoznamo nesmrtne Duše, njihova potovanja in razmišljanje. Neverjetno potovanje Vandrovke in Melanie nas potegne vase, napolni z najrazličnejšimi občutki. Duša je roman, ki nas živo postavi v svet človeških čustev, boja in spoznavanja drugačnih. Nepričakovani zapleti in razpleti, nov svet in nova bitja bralca postavijo pred mnoga vprašanja.

Duša ni zgolj dobro napisana znanstvena fantastika, ampak veliko več. Skozi branje potujemo sami skozi sebe in odkrivamo nove plati sebe ter našega mišljenja.

P. S. Marca 2013 prihaja Duša tudi na filmska platna! Režija bo pod isto taktirko kot film Gattacka.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s