Vsako poletje je Ljubljana prežeta z znanimi imeni umetnikov, med njimi je letos z oskarjem nagrajen pianist. Na festivalu Ljubljana bo nastopilo 3.000 nastopajočih, tudi zato, ker praznuje častitljiv jubilej. Festival bo trajal do konca septembra2012.

crnemaske

Dolgoletna tradicija vrhunskih dogodkov

Festival Ljubljana praznuje 60. jubilej, zaradi česar bo prireditev nekoliko več kot ponavadi. Program obsega 80 dogodkov in 3.000 nastopajočih iz 30 držav.

Vrhunci

Med glasbene vrhunce zagotovo sodijo Dunajski filharmoniki z dirigentom Simonom Ratllom, Bejart Ballet iz Lozane, komorni orkester iz Perugie ter orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga.

Kjara

Nikakor ne gre zamuditi Pandurjeve Medeje, ki oživlja nepisano zgodovino in kultno Kogojevo opero Črne maske, ki je zbudila veliko prahu v Evropski prestolnici kulture.

Gledališče, opera, ples

Opera Janija Goloba Ljubezen in kapital bo na festivalu doživela svojo premiero. Zgodba se ukvarja s kapitalom, ki je dejansko nekaj vreden: ljubezen. Gledalec je sodnik na bojnem polju vrednot.

Z ljubeznijo je prežeta tudi plesna predstava ComPASSiON, delo koreografinje Kjare Starič na glasbo Bacha, Arnaldsa in Nota. Odgovarjala bo na vprašanje, kako preseči egocentrično in komercialno podobo instant ljubezni, ki nam jo vneto ponujajo mediji. Za ljubitelje baleta pa Hommage a Stravinsky.

Michael Nyman

 Glasba in muzikal

Izstopajoče vidno ime je pianist Michael Nyman, ki je avtor s tremi oskarji nagrajenega filma Klavir (The Piano). Tokrat bo v naši prestolnici krstil svoj nov projekt Cineopera. Gre za preplet opere in filma. Ime svetovno znanega formata pa je tudi violinist Vladim Repin, ki bo nastopil skupaj z orkestrom slovenske filharmonije. Užival boš lahko ob melodijah Čajkovskega, Debussyja in Brucha. Manjkal ne bo niti muzikal: Čarovnice iz Eastwicka, prav tako premierno s Tanjo Ribič, Pio Zemljič in Ivo Krajnc, ter kultni muzikal Jesus Christ Superstar, ki prihaja direktno iz Londona! Zanimive zvoke proizvaja tudi dvojec pod imenom Drumbassadors. Gre za prepletanje afro-ameriških in evropskih ritmov dveh bobnarjev. Nastopil bo še Vlado Kreslin ter Sono Mobile, ki preigrava Johna Cagea.

 Spremljava in delavnice

Ob vseh gledališko-glasbenih prireditvah, bo nekaj tudi za oči: ker je Plečnik vedno znova navdih, ga boš tokrat opazoval skozi objektiv Alenke Slavinec, ki bo razstavljala v Jakopičevem sprehajališču na temo Plečnikove arhitekture Križank. Razstava je preplet glasbe, ki jo je Plečnik zelo globoko dojemal in jo vpletal tudi v svojo arhitekturo. Vsako leto pa zaživi tudi mednarodna likovna kolonija, katere razstava bo na ogled do 13. septembra. Med slovenskimi avtorji so Lado Jakša, Boris Zaplatil in Tomo Vran kot selektor. Festival ponuja tudi plesne, likovne in druge delavnice. Več najdeš v programu!

Pozor, odličnjaki!

Odličnjaki osnovnih in srednjih šol ter študenti s povprečno oceno 8,5 ali več imate ob nakupu kart 80 % popust! Poskrbite za dokazila. 10 % popust pa velja za vse študente in dijake. Vstopnice so naprodaj na blagajni Križank ter preko spleta.

Več informacij:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s