Filmska recenzija – dve za ceno ene (6. del)

Posted: 06/07/2012 by Len Cerne in KULT-film
Oznake: , , , , , , ,

The Green HornetKo je govora o superherojih, je bolje imeti nadnaravne sposobnosti ali zgolj veliko denarja? Zeleni Sršen proti naelektrenemu najstniku. Na koga staviš?

The Green Hornet

Usoda je odločila, da sem si Zelenega Sršena pogledala dvakrat. Lahko rečem, da mi je bil v drugo boljši. Glavna odlika filma je definitivno igrivost. Posledica tega, da si je Seth Rogen pri pisanju scenarija očitno pomagal s travo.

Odločitev se mi je zdela pogumna  , da je protagonist upodobljen kot gobezdav, bogataško razpuščeni Don Kihot, njegov azijski pomočnik Kato pa mojster borilnih veščin, genialen izumitelj in siva eminenca Sršenove razvpitosti (in efektivnosti).

Mogoče so to le špekulacije brez osnove: vendar sem imela občutek, da ustvarjalci, simbolično, namigujejo na odnos Američanov do preostanka sveta. V stilu: “We are kind of superior to the rest of the world, no offence meant, buddy.” Vidiš, pripadniki drugih narodov ne morejo nikoli biti junaki – v ameriškem filmu. Omejeni so na sekundarne vloge stereotipov, ki služijo poveličevanju “all-American” heroja. White man wins. Always!

In čeprav se na koncu Zeleni Sršen vzdrži skrajnosti in ne ponudi opcije, da je Kato spal s Cameron Diaz, sem še vedno hvaležna za homoerotični ton med ameriškim gospodarjem in njegovim uvoženim hlapcem.

.

I Am Number Four

I Am Number FourFilm za najstnike, posnet po uspešni knjižni seriji. Zgodba je enostavna, začinjena s povprečno vsebnostjo efektov in obilico akcijskih prizorov, ki polnijo dramaturške luknje.

Negativce prepoznaš po gotskem stilu oblačenja in brezumnem veselju do nasilja (predvidevam, da nosijo uniformo zato, da jih ne bi zamešali z dobrimi junaki).

Naslovno vlogo igra relativno neznani mladec (v večnem iskanju nove inkarnacije Brada Pitta), ki so mu ob bok  postavili kar dve  blond starleti. Enkrat za spremembo ne bom pisala, kaj si mislim o tem. Mislim pa, da je očitno …

Film ima (optimistično) odprt konec … Heh, zanima me, kako bi se imenovalo nadaljevanje. Mogoče “Am I still number four?” …

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s