Nova muska: The Smashing Pumpkins – Oceania

Posted: 09/07/2012 by MissSunshine in KULT-muska
Oznake: , , ,

Oceania - Smashing PumpkinsPri Pumpkinsih lahko vedno pričakujemo spevne naslove, eterična poimenovanja pesmi in zasanjan, električen rok. Vsaj to je nekdaj veljalo zanje, ko so harali lestvicam, klubom in najstniškim (nerazumljenim) dušam, ki s(m)o se melanholično pozibavali ob njihovih ritmih. Potem pa je prišla slava, z njo denar, njemu pa je sledil cel kup težav, ki jim niso bili kos. Pred dvanajstimi leti so se celo razšli, pa potem spet nekaj družno “prčkali” in se tudi pričkali, se razhajali, kregali in znova združevali. Vsa glasba, ki je nastala vmes, ni bila vredna piškavega oreha ali počenega groša.

Oceania

Billy Corgan, glavni vokalist in ustvarjalec skupine, ki je hkrati tudi edini izvirni član v današnji zasedbi, je na plan potegnil vse svoje sposobnosti, zmožnosti in najverjetneje tudi telefonske številke vplivnih ljudi. Brez njih bi namreč ta album zagotovo pristal nekje tam, kot vsi ostali, ki so ugledali luč sveta po kultnih skladbah, po katerih so tako znani. Na zaprašenih policah in v zadnjih vrstah predlaganih skladb na iTunesih.

.

Buče za sladokusce

A kaže, da so Pumpkinsi vendarle udarili s povratkom, kakršnega čakamo že več kot deset let. To ne pomeni, da niso ustvarili glasbe z ostrino, besedil z globinami in zvoka, ki polni ušesa in misli. To nikakor ne pomeni, da so ustvarili skladbe, ki bodo jezdile na radijskih valovih z vso silo in samozavestjo. Ne. To so Pumpkinsi za sladokusce. Na albumu ni skladbe, ki bi nujno izstopala, tako kot so izstopale 1979, Tonight, tonight ali Disarm, niti ne na način kot Bullet With Butterfly Wings. Lepota Oceanie je v tem, da album deluje kot celota.

In kaj je najbolje? To NI njihov najboljši album. Ne le zato, ker so že dokazali, da zmorejo bolje, ampak tudi zato, ker da ta skupek trinajstih skladb občutek, da skrivajo nekaj bolj sočnega, nekaj bolj okusnega in nekaj bolj izpolnjujočega, ki še prihaja. Spomin na stare Pumpkinse:

 

Advertisements
Komentarji
 1. lala pravi:

  to maš prav, da tale album deluje kot celota. se strinjam z vsem napisanim razen tega, da “vsa glasba vmes ni bila vredna počenega groša” to enostavno ni res. med 2007-2012 je bilo res nekaj odličnih komadov. na zeitgeistu (sicr podpovprečen album) jih je bilo nekaj. american gothic EP je bil več kot odličen. poleg tega pa If All Goes Wrong DVD je bil res vrhunski.

 2. juliette79 pravi:

  Hvala bogu za različna mnenja in okuse. 🙂 Cenim tvoje stališče in ga spoštujem. Mislim pa, da je Corgan zdaj našel novo pot, ki ji bo – upam – sledil, ker se mi zdi, da je našel neko srž svojega ustvarjanja, ki mu je leta poprej ves čas nekam uhajala. Hvala za mnenje! 🙂

 3. lala pravi:

  Jst tud cenim in spoštujem tvoje stališče 🙂 Pa hvala sploh za tole recenzijo. Se mi zdi, da v Sloveniji nikoli nič o Pumpkinsih ne zasledim.

 4. juliette79 pravi:

  Z veseljem. V Sloveniji žal primanjkuje pisanja o marsičem, kar ni mainstream. Se trudimo to popravit. 😉 Lepo poletje!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s