Na Ptuj prihaja Yoko Ono!

Posted: 11/07/2012 by petrinapetra in KULT-art
Oznake: , , , , , , , , , ,

V sklopu festivala Art Ptuj, ki se odvija v ljubkem in hkrati najstarejšem slovenskem mestu čez poletje, poteka Festival sodobne umetnosti Art Stays. Ptuj te tako med 17. julijem in 1. septembrom 2012 vabi na festival in na razširjen program v okviru Evropske prestolnice kulture.

Art Stays

Art Stays Festival
Združevanje umetnikov iz celega sveta

Na festivalu se bo predstavilo kar 26 držav, prav tako pa se lahko udeležiš delavnic in predavanj. Za pokušino naj omenimo še nekaj prestižnih imen: dobitnica zlatega leva na Beneškem bienalu 2005 Regina Jose Galindo, znan umetnik poljskega rodu Lech Majewski, čilski umetnik Ivan Navarro, ki je znan po svetlobnih instalacijah, vietnamska umetnica Tiffany Chung, lepo število umetnikov mlade generacije, ki se hitro dvigajo po lestvici pomembnih imen. Sodelovali bodo tudi Slovenci: Dušan Kirbiš ter umetniki iz skupine son:DA.

Yoko Ono

Yoko Ono

Slavna gospa bo prišla kot aktivistka gibanja Fluxus, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja. Fluxus se ukvarja z dogodki in instalacijami, predvsem pa podpira inovativne pristope v sodobni umetnosti.

Vsak njihov dogodek mora obsegati pet čutov, tako da gre za kombinacijo umetnosti, glasbe, hrane, vina in druženja. Njihovi začetni vzori izvirajo iz 60. let ter dadaizma, pomembna sestavina, ki jo zagovarjajo pa je tudi humor. Skywatch ladder ali Nebesne lestve je umetniško delo Yoko Ono, ki ga je leta 1968 posvetila Johnu Lennonu.

Display (zaslon/prikaži)

To je letošnja tema festivala, namen katerega je, da se umetniki pokažejo in predstavijo tako skozi klasične zvrsti slikarstva, fotografije in videa, kakor tudi skozi prostorske instalacije, performanse in z intermedijskimi dogodki. Izbor je zelo bogat.

The downtown of Ptuj in Slovenia. Picture take...

 Na Ptuju predstavljeni vsi kontinenti

Umetniki prihajajo iz vseh kontinentov. Iz Azije umetniki iz Vietnama, Kitajske, Arabskih Emiratov. Azijska umetnost je zagotovo ena najbolj raznolikih na svetu, nek skupen tok je težko ujeti.
Umetnost Južne Amerike se velikokrat naslanja na politične dogodke in je socialno kritična. Tokrat bo izstopala nagrajenka Beneškega bienala Regina Jose Galindo z novim performansom.
Severno Ameriko predstavljata Fluxus in fotograf Dean Dempsey, predstavili se bodo tudi umetniki iz Kanade.
Fernando Prats je umetnik, ki je veliko svojih intervencij realiziral na Antarktiki, tokrat se bo predstavil z delom, ki ga je posvetil Joanu Miroju.
Avstralska umetnica Donna Franklin uporablja veliko različnih medijev in disciplin hkrati in je edina predstavnica svojega kontinenta.
Seveda ne smemo pozabiti tudi na evropske umetnike – teh bo na festivalu največ.
Afriški paviljon pa je novost, saj so si organizatorji že dalj časa želeli, da bi lahko predstavili tudi umetnost tega kontinenta. Dela desetih afriških umetnikov bodo razstavljena v Galeriji Magistrat. Gre za umetnike, ki so razstavljali tudi na Beneškem bienalu.

CerenStreet attack in poletna akademija

Festival bodo spremljale številne dejavnosti, ena izmed teh je tudi Street attack, projekt v katerem bodo nastajali novi grafiti. Poletna akademija združuje umetnike in kuratorje v predavanjih in delavnicah, ki se jih lahko udeležiš.

Manjkalo ne bo niti glasbe: Transversal project je skupina glasbenikov, ki kamor pridejo, naredijo drugačno glasbo. Vezani so na klecmer glasbo, na Ptuju pa bodo predstavili glasbo iz zvokov, ki so jih ustvarili in posneli v mestu samem. Prav tako bo postavljenih kar nekaj zanimivih razstav v kar devetih galerijah in muzejih!

Vabljeni 🙂

Več o festivalu Art Stays:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s