Moje telo … moje platno

Posted: 13/07/2012 by malaanja in GRAVItacija, KULT-art
Oznake: , , , ,

Artistic tattoo on lower leg

Umetnost, stigma ali samo modna muha? Tatuje skozi čas spremlja kar precej kontraverznosti. Danes si lahko to umetnost na svoji koži privošči prav vsak, je pa vredno precej globoko premisliti, preden obžaluješ, da si dal svoje platno na voljo kakemu tatu umetniku.

Jaz imam tatu, ti imaš tatu, on ima tatu…

V današnjem času ni niso nič nenavadnega tetovirani ljudje, kljub temu pa pritegnejo pozornost, s tem pa tudi določene oznake. Tetovirane osebe naj bi bile uporniki, anarhisti, odpadniki, posebneži, fetišisti, metalci, rokerji ipd. Vendar tu ne govorim o tatujih metuljčkov, srčkov in drugih (ne)opaznih tatujev. Se pravi, odmisli Pamelo Anderson in njeno »bodečo žic(čk)o« okoli roke in se spoznaj z umetnostjo tetoviranja, ki zahteva natančnost, odločnost, potrpežljivost in predvsem umetniško žilico.

Moja koža, moja umetnina

Naša koža ni samo naš največji organ, plast, ki nas ščiti pred vdorom bakterij, virusov in drugi neprijetnosti iz naše okolice. Je lahko tudi slikarsko platno. No, roko na srce, malo več čuti kot slikarko platno, kar pomeni, da je tetoviranje mazohistična umetnost :). Pa tu nikakor ne namigujem na kakšna posebna seksualna nagnjenja tetoviranih ali tetovatorjev, ampak zgolj na dejstvo, da je postopek boleč. Za lepoto je baje potrebno potrpeti …

A tribal hand tattoo in a market in Jaipur, India.

Sem kar sem in naj se to vidi

Spreminjanje našega telesa iz “all natural” v umetnost lahko poteka različno. Nekateri se oblačijo, drugi slačijo, tretji prebadajo, četrti barvajo, peti režejo, šesti žgejo … Raznolikost našega planeta nam ponuja množico različnih lepot in umetnosti. Tetoviranje je ena izmed njih. Seveda ni vsakemu všečna, nekaterim celo grozna in nepredstavljiva umetnost, vendar je konec koncev umetnost.

Umetnost poslikave telesa sega v sam začetek našega obstoja in se razlikuje od kulture do kulture. Če si bolj popotniške narave ali imaš doma National Geographic, si lahko vsekakor prikličeš v spomin podobe poslikanih žensk in moških. Tetoviranje lahko najdemo na različnih koncih sveta, vendar sama beseda »tatoo« izhaja iz besede »tattau« iz Tahitija. »Tattau« pomeni označiti.

Easter Maori Tattoo

S tetoviranjem so povezane identitete, pripadnost, značaj, preteklost in dejanja. Tatu je lahko tudi element moči ali stigme. S tatuji so (bili) označeni zločinci, politični ujetniki, posebneži … Lahko pa pomenijo tudi moč in vpliv neke osebe. Še več, lahko so pomenili celo orožje. Ne verjameš?

Buuuuuuuu!

Nekaj stoletji nazaj (pustimo sedaj podrobnosti) so Nizozemci prispeli na Novo Zelandijo. Navdušeni nad odkritjem so se bolj ali manj veselo (težko preveriti) izkrcali na obali nove Dežele dolgega belega oblaka. Vse lepo in prav, dokler niso zagledali skupine Maorov. Maori je skupno ime za različna plemena, ki so bile pogosto v medsebojnih »vojnah«. Njihova visoka in močna telesa so bila v celoti prekrita s tetovažami, katere bi danes označili kot maorski simbol oziroma umetnost, tudi po obrazu. Bili so izjemni bojevniki in napram drobcenim Evropejcem kot demoni. No, Evropejci so se ustrašili, zapičili zastavico, se pobrali na ladjico in se odpeljali drugam.

Dobrih sto let je minilo preden se je James Cook opogumil in podal na ta demonski otok in zapisal prve besede o domorodskih plemenih. Vsekakor so tetovaže maorskih bojevnikov pripomogle k prestrašenosti Evropejcem in jim tako podarile še dobro stoletje »mira«.

Tattoo

Torej?

Imaš težave? Ti vedno eni in isti težijo? Z maorsko tetovažo obraza bo torej teh problemov vsekakor konec. Bodo pa težili seveda drugi, verjetno predvsem na meji :). Vsekakor gre za tvoje telo, ki je tvoj tempelj in platno (bolj ali manj poslikano).

Odločitev za tatu mora biti premišljena, postavljena na hladno za nekaj časa in šele nato realizirana. Del telesa, ki si ga želiš tetovirati, si moraš zamisliti v vseh obdobjih svojega življenja in možnih kariernih poteh. Tatu je umetnost, ki ne sme kasneje postati mladostniški dodatek, vreden laserske odstranitve, ki je še dražja od samega tetoviranja. In še bolj boleča. Torej ustvarjaj po pameti!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s