Petri Tamminen: Skrivališča

Posted: 18/07/2012 by tanjusa in KULT-knjige
Oznake: , , , ,

Vroči dnevi so tu. Z njimi je prišel tudi čas za oddih od napornih šolskih in delovnih dni. Čas, da se zatečeš v kakšno prijetno skrivališče, bodisi v hladno senco pod drevesom, visečo mrežo ob morju, jezeru ali kar na domačem vrtu ter vzameš v roke dobro knjigo, ki jo boš z veseljem priporočil prijatelju.

Skrivališča

Kam greš, kadar nočeš biti viden? V skrivališče!

Skrivališča je zbirka kratkih zgodb Petrija Tamminena, v kateri z vsako na novo prebrano zgodbo odkrijemo skrivališče. Tako, ki si ga ljudje poiščemo v bolj ali manj vsakdanjih situacija. Knjiga je razdeljena na tri sklope, vsakega od njih povezuje osrednja tematika, vsi so vezani na belo severno pokrajino.

Petri Tamminen: Skrivališča

V prvem sklopu, ki je naslovljen Skrivalčeva zemlja  se človek znajde na vsemogočih lokacijah: na zabavi, podstrešju, kopalnici, muzeju … Vsepovsod si lahko poišče zavetje in postane neviden za druge. Toda pred večnim samim seboj se ne more skriti. Drugi sklop Hrepenenje moškega izpostavi finskega moškega oziroma fanta in ga razgali do potankosti, opiše njegovo vsakodnevno dogajanje. Zadnji sklop Življenja razkrije kaj počnejo ljudje z družbenega roba, ko se mednje vtihotapi alkohol, nasilje, odtujenost.

Super kratke zgodbe po finsko

Finski, nekoliko nenavaden, smisel za humor se dotakne prav vseh zgodb, ki so napisane s premišljenim občutkom in distanco brezosebnega pripovedovalca. Kljub temu so zgodbe skrajno resne in resnične, na trenutke žalostne. Resničnost zaživi v njih še bolj takrat, ko v opisu vsakdanjih situacij možje in žene, iz za nas nekoliko tuje in oddaljene pokrajine, najdejo del sebe. Zgodbe so napisane na videz preprosto in hkrati natančno in mojstrsko. Lahko bi jih označili kot super kratke, saj dolžina le teh ni nikoli daljša od dveh strani. Vsaka beseda se v zgodbah znajde na pravem mestu in ravno zato pisatelj lahko strne na videz nemogočo količino informacij v tako majhen obseg. Dejstvo je, da o veliko stvareh lahko sklepamo in nam postanejo samoumevno poznane.

Tesnoba je skrivališče

Petri Tamminen»Razumen človek se ne razburja. V njem se prebudi občutek tesnobe. Tesnoba je skrivališče. Tesnoba osvobaja. Pod njenim okriljem te ne doseže vsakodnevna utrujenost, niti vsakodnevne obveznosti. V njenih globinah pozabiš na svet. Seveda se kmalu oglasita zavest in občutek o tem, da je vse izgubljeno, toda to se da prenesti. Zdaj lahko vse izgine. Tako si tesnobnež odpočije. Na tak način si vzame počitnice od sveta in njegovih pravil. Faust je dušo prodal, tesnobnež jo podari zastonj.«

Za nas bralce je Tamminenova knjiga, z odličnim in nagrajenim prevodom Julije Potrč, tiho skrivališčev v katerega se brez skrbi od časa do časa zatečeš in tam vse prej kot samevaš. Obraz se ti nevede nasmiha ob skrajno resnih zgodbah in ravno slednje jih naredi tako posebne. Tako berljive.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s