Filmska recenzija – dve za ceno ene (7. del)

Posted: 20/07/2012 by Len Cerne in KULT-film
Oznake: , , , , , , ,

Elf

Kaj se zgodi ko vilinec zaide v New York in skupina mladih žensk pristane v instituciji dvomljivega slovesa? O tem posnamejo film.

Elf

Ker gre za božičen film, bom skušala držat nivo žolča na minimumu. Najprej bom naštela stvari, ki jih lahko pričakujete od Elf-a:
Willa Farrella v opravi palčka, umeten sneg, karakterno opustošeno Zooey Deschanel, praznično okrašen New York in veleblagovnice, praznično okrašeno Božičkovo delavnico, pravi sneg, razredčen situacijski humor, subpar igranje, generično režijo, generično komercialnega Božička, Božičkove sani na reaktivni pogon, politično korekten moralni nauk in srečen konec.

Česa, po vsej verjetnosti, ne boste našli v Elfu:  dobrega vzroka, da ste z njim skurili dve uri svojega življenja.

.

Sucker Punch

Sucker Punch

Govora bo o ultimativni režiserjevi različici, ki je 15 minut daljša od kinotečne verzije, ki ni bila najlepše sprejeta. Splošni konsenz tistih, ki so ga videli bi lahko povzeli nekako takole: film je prazen – lep, vendar prazen. Protagonistke paradirajo okoli v fetišističnih uniformah, razpete med prizori tepežkanja in/ali prizori (izsiljenega) zapeljevanja.

Ne strinjam se s tem. Očitno smo gledali dva različna filma. Dobesedno. Kinotečne verzije nisem videla in je ne morem komentirat. Kar pa se režiserjeve verzije tiče: OK, priznam, malce sem se dolgočasila med akcijskimi prizori.

Prvi,  mi je še nekako bil všeč (zaradi svoje “otakujske” preteklosti sem pristranska do vsakršne samurajske zgodbe), drugi me je dregnil v nostalgični živec (nacistični zombiji, kje sem že to videla?), tretji je bil slabo zasnovan in še slabše izveden (nikoli me niso prevzeli RPG ali Magick efekti), da o četrtem sploh ne izgubljam besed (roboti – kako izvirno).

.

Tisto, kar je name napravilo najmočnejši vtis je zgodba, ki se odvija med »resnično resničnostjo« in hiper resničnostjo – zgodba o marginaliziranih mladenkah, ki jih je sistem podredil v spolne sužnje, ter o posledični dualnosti tega položaja, zaradi katerega so hkrati degradirane in dominantne.

Sucker Punch je presenetljivo senzibilen izdelek, ki iz “mainstreamovske” formule povleče nepričakovano poetiko in globino. Eksotična avantura za tiste, ki se ne bojijo (močnih) žensk.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s