Kraljica novodobnih romanc

Posted: 03/08/2012 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , , ,

Susan Elizabeth Phillips - Breathing roomKer je poletje čas za bolj “lahke” zgodbe, ti tokrat za poletno branje priporočamo romance Susan Elizabeth Phillips, saj so njene zgodbe pripovedi  z repom in glavo in precejšnjo kredibilnostjo, kar je pogosto presenečenje za romantične zgodbe.

Romantična literatura s trezno glavo

Nisem tiste vrste bralka, ki bi posegala po romantični literaturi. Navadno me precej razkuri, kadar ji vsake toliko časa dam še eno priložnost, ker so junaki predvidljivi, pogosto enodimenzionalni, konec se ti ne le svita, pač pa razkriva na peti strani in tudi tisti glavni zaplet je tako predvidljiv, da te lahko kar glava boli. Ampak potem pride poletje. In z njim vroči dnevi, ki nekako ne dopuščajo petih knjig težke literature v vrsti. Takrat si navadno “dovolim”, da zdrsnem v nekaj bolj lahkotnega in humornega. Pogosto potem seveda godrnjam, ampak včasih pa se najde kak biser. Na tak način me je presenetila Susan Elizabeth Phillips, ki je trenutno ena najbolje prodajanih (ameriških) avtoric romantičnih zgodb po vsem svetu, njena dela pa so prevedena v več kot 30 jezikov.

Susan Elizabeth Phillips

Susan Elizabeth PhillipsSimpatična dama, ki v svoji damskosti ne dovoli objave svoje letnice rojstva in ta tako za vedno ostaja skrivnost, pravi, da je povsem običajna gospa, ki ima pač drugačno službo. Svoje pisateljevanje uokviri tako, da z digitalnim timerjem “odmeri” dve ali tri ure pisanja na dan in dokler jih ne izpolni, njen delovni dan ni zaključen. Vsakokrat, ko jo zmoti klic, obisk ali cingljaj elektronske pošte, ustavi uro in jo ponovno zažene, ko se spet usede k računalniku.

Njene knjige, ki v večini opevajo športnike (predvsem igralce ameriškega nogometa), se s tem odmaknejo od običajnega junaka ameriške literature, ki je navadno kavboj, vojak, detektiv ali odpadnik. V zgodbah izpod njenega peresa pa se vedno zgodi veliko, zato ni presenetljivo, da zavrača ponudbe za filmske adaptacije, pa čeprav bi s tem zaslužila zelo lepe denarce.

Njene zgodbe

V zgodbah junakinjo rada postavi v nepričakovano situacijo in opazuje, kako se razvija ljubezenska zgodba med njo in moškim, ki se ne pusti ujeti, a si hkrati ne more pomagati, da se ne bi zaljubil vanjo. Magnetnost glavne junakinje se mu namreč pomaga soočiti z najbolj temačnimi demoni, za katere niti sam ne ve, da jih je imel. Meni so njene knjige všeč tudi zato, ker ni nujno, da ti bosta junak ali junakinja (ali pa celo kak stranski lik) pravzaprav simpatična. Meni gredo pogosto kar malce na živce. A to ne spremeni dejstva, da me zanima, kaj se bo z njimi zgodilo. V tem je čar dobrega pisateljevanja.

Naslovnice - Suzan Elizabeth Phillips

.
Njeni pravi junaki

Ko je pred časom obiskala Slovenijo, sem imela priložnost z njo tudi poklepetati ob jutranji kavi in zajtrku. Navdušeno mi je kazala fotografije svojih vnukov, vrtnarskih uspehov in jedi, ki jih kot precej predana vegetarijanka pripravlja z velikim veseljem. Susan rada deli delčke svojega življenja, ker ve, da njeni bralci to cenijo, ona pa s tem nima težav. Še več, nadvse rada deli svoje prigode in pripetljaje in rada pove, da so njeni bralci in bralke povsod enaki in da jo v njihovi prisotnosti vedno objema ljubezen.

Susan Elizabeth Phillips - Heaven, TexasPogosto se zgodi, da pisatelji sami bolj malo berejo ali pa sploh ne, še bolj pogosto pa, da neradi delijo svoje “literarne heroje”. Susan na to vprašanje odgovori z veseljem. “Veste, v ZDA imamo zvezo, ki se ji reče Romance Writers of America in je ena največjih organizacij za pisce, tako da se vsi poznamo. Moji heroji in junaki pisanja se spreminjajo skoraj iz dneva v dan, saj so to moji prijatelji. Moja junakinja zgodovinskega pripovedovanja je Amanda Quick, ki je zelo priljubljena v Sloveniji. Kristin Hannah v slovenščino še ni prevedena, pa bi morala biti, ker je izjemna pisateljica, je prav tako ena izmed mojih najljubših,” hitro zdrdra.

V Sloveniji lahko preberemo že cel kup Susaninih knjig in glede na njeno priljubljenost jih bomo kmalu lahko še več. Jaz vam jo nedvomno priporočam za poletno branje!

Advertisements
Komentarji
  1. Susan Stacy pravi:

    Did you by chance attend the ASU in Tempe, Arizona during 1968?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s