Glasba, ki kriči iz škatle

Posted: 06/08/2012 by mojcika in KULT-muska
Oznake: , , , , ,

Pop, rock, pop punk so glasbene zvrsti, ki vsaj dvakrat na teden odmevajo na Cigonci, kjer ima svoje vadbene prostore skupina Shout Box. Štirje mladci so se pred pol leta odločili, da bodo združili svoje zanimanje do glasbe in Sloveniji ter tujini pokazali nekaj svojstvenega v poplavi glasbenih skupin. Čeprav so šele na začetke svoje poti, so zatrdno prepričani, da bo ta dolga in jih bo vodila preko Pohorja v Avstrijo, preko Haloz v sosednjo Hrvaško, morda čez Pomurje na Madžarsko in še kam.

Bobnar Marko Kresnik in pevec ter kitarist Denis Arbeiter sta povedala nekaj o načrtih, začetkih in delovanju skupine Shout Box, katero tvorita še Marko Capl in Krištof Blažič.

Shout Box

Če ime skupine Shout Box dobesedno prevedemo v slovenščino dobimo besedi kričati in škatla. Zakaj takšno poimenovanje?

Marko: Dolgo smo se ubadali s poimenovanjem skupine, saj kadarkoli smo se spomnili kakšnega udarnega in dobrega imena, smo ugotovili, da je to že uporabljeno. Preostalo nam ni drugega, da smo pobrskali po internetu in trenutno ime priredili tako, da je ime unikatno. Shout Box pa na neki način predstavljamo mi, saj je vsak član na svoj način poseben, pa vendar skupaj tvorimo neko celoto.

Denis: Smo že tudi razmišljali, da bi na oder postavilo škatlo in bi se nekdo drl iz nje, kar bi nato dobesedno odsevalo naše ime. No, te ideje še nismo uresničili.

Igrate priredbe skupin Green Day, Simple Plan, All Time Low … Kaj je v preoblekah že znanih pesmih vašega?

Denis: Trudimo se, da vsaki pesmi dodamo nekaj svojega, in sicer pri nekaterih zvišamo vokal, kitaristi uberemo drugačne kitarske linije … Poskušamo pa se izogibati igranja pesmi naših vzornikov Green dayev, ker bi se sicer naš stil igranja preveč poistovetil z njihovim.

Kakšen pa je vaš stil?

Marko: Sprva smo igrali predvsem punk, ker pa ta ni tako priljubljen med ljudmi, smo nekoliko spremenili zvrst glasbe. Žal se v vse večji prevladi housa in elektronike punk izgublja, zato poskušamo igrati nekakšen pop punk in ga tako približati vrstnikom.

.

Posneli ste tudi že prvo avtorsko pesem Where all began. Napisana je v angleščini. Zakaj ne v slovenščini?

Denis: Angleščina je jezik, ki ga večina razume. Najpomembnejše pri pesmi je namreč, da poslušalec zgodbo, ki jo pripoveduje pesem, razume in se morda celo najde v njej. Želimo si, da s svojimi pesmimi prodremo tudi izven meja naše države.

Visok cilj – tujina.

Marko: Definitivno, saj če želiš uspeti, nekaj doseči, je nujno da se poskusiš v tujini, v Sloveniji se namreč ne soočajo s krizo zgolj gospodarstveniki, temveč tudi glasbeniki. Glasbeno področje je zasičeno z bandi, ki igrajo zvrsti, kot so metal, stari rock, z elektroniko in housem. Zaradi te preobremenjenosti trga, se je težje prebiti na sceno skupinam, ki zastopajo ostale glasbene zvrsti.

Shout Box .

So vaše avtorske pesmi osebnoizpovedne?

Denis: Ne moreš pisati pesmi zgolj o sebi. Običajno vsebujejo zgolj majhen del osebnega doživetja, ostalo pa je izmišljeno. Naša prva pesem je “party” naravnana – ki hitro pride v uho. Vendar ne želimo biti band s komercialnimi pesmimi, kajti vsaka pesem je zgodba, kateri je za nastanek botrovalo določeno čustvo.

Septembra boste kot predskupina Big foot mame stopili na oder v Makolah. Boste do takrat pripravili kaj novega?

Denis: Pripravljamo novo avtorsko pesem z naslovom Change the world, ki govori o tem, da sveta ni mogoče spremeniti. Če bomo pesem zadovoljivo pripravili in zvadili, jo bomo seveda predstavili v Makolah.

.

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s