Albert Sánchez Piñol: Mrzla koža

Posted: 08/08/2012 by malaanja in KULT-knjige
Oznake: , , , , , ,

Mrzla kožaIščeš nekaj nenavadnega, atraktivnega in posebnega? Potem pa hitro hop v knjižnico po knjigico Alberta Sáncheza Piñola! Pusti se presenetiti, zabavati, zgražati, premišljevati in spraševati ob prebiranju Mrzle kože (Cold Skin).

Bogu za hrbtom

Zgodba nas popelje daleč stran od zahodnega sveta in civilizacije. Odpelje nas preko morji daleč, daleč stran na izmišljen otok sredi mrzlega ledenega morja. Na tem otoku je metereološka postaja, ki potrebuje meteorologa. Tako tam pristane mlad in postaven Irec, nekdanji aktivist in vojak. Že njegov prihod na otok mu pove, da tam nekaj ne štima. Kakopak, saj je bogu za hrbtom!

Žaboni

Nič ni boljšega kot biti na otoku, daleč stran in srečati pošasti. Pošasti, poimenuješ jih žaboni, ki so gibčne in vztrajne. Ko ti “glupa kuča” za meteorologa ne dopušča nikakršne obrambe in skoraj izgubiš življenje že prvo noč na otoku, pred tabo pa je še eno celo leto. Hvala bogu je na otoku tudi svetilnik s čudaškim zaraščenim svetilničarjem Batisom, žal pa se z njim ne da sporazumeti. Nikakor ti ne pusti, da bi se preselil k njemu v svetilnik in se tako obvaroval pred žaboni. Kaj lahko storiš?

Če bi bil na samotnem otoku…
Cold skin - Albert Sánchez Piñol

Kmalu se zgodba previje v umor, bitke  z žaboni vsako noč in strastni ljubezenski trikotnik. Vse se seveda spreobrne še v vojno in razstrelitvijo pol otoka ter nekaj tisoč žabonov. Moški pač! Pa to še sploh ni vse. Zakaj bi potemtakem na samotni otok sploh nosili knjige?

Epilog

Zgodba, ki je vsekakor nenavadna in zanimiva te bo potegnila vase. S svojo nepričakovanostjo te bo držala na trnih skozi celotno svojo vsebino in te ne bo več izpustila iz rok. Albert Sánchez Piñol je mojstrsko opisal vsa nihanja v nas in jih povezal z našimi najbolj surovimi potrebami ter željami. Mrzla koža je delo, ki si ga  zapomniš ter o njem večkrat razmišljaš zaradi njegove nenavadnosti in osebne note.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s