Ne boj se teme, boj se filma

Posted: 22/08/2012 by MissSunshine in KULT-film
Oznake: , , , , ,

Don't Be Afraid of the Dark (2011)

Če bi se lotila pisat recenzije o čisto vsakem filmu, ki sem si ga kdaj ogledala, bi mi zmanjkalo časa za vsakodnevne obroke.

Tako kot, denimo, lahko za vsak, ampak čisto vsak film, v katerem igra Jennifer Aniston, zapišem, da smo ga že videli, samo njen lik je imel drugačno ime. Ampak, ok, ona prodaja, ker je “all-American sweetheart” in ker je lahkotna. Žal mi je, da je zašla s poti, na katero je skušala stopiti z The Good Girl, pa je ugotovila, da tam ni denarja. No, konec koncev dekle ni neumno.

Zakaj kvasam o Anistonovi, če film z njo nima veze? Ker je situacija žal precej podobna, vsaj kar se tiče stranpoti.

Hollywoodska stranpota

Ne bom trdila, da je Katie Holmes neodkrit dragulj hollywoodske igralske srenje, ampak me je pred dobrimi desetimi leti navdušila v Kaj dogaja? (Go), potem še v Daru (The Gift) in zatem v Pieces of April. Naredila je celo pametno potezo in se prikazala v prvem delu zdaj že kultne trilogije Christopherja Nolana o Batmanu, Batman na začetku. Potem pa se je zgodil Tom Cruise in Katie se je odpovedala sodelovanju v drugem delu in dolgo časa ni snemala, kar pa je, je bilo pravzaprav porazno.

Preden sem si ogledala tole “obetavno” gotsko grozljivko, sem upala, da bo morda njen talent z leti prišel bolj do izraza. Mogoče je zdaj, po ločitvi od tistega, ki naj bi nadziral vse njene korake, na koncu tunela lučka upanja za bolj zanimivo kariero. Če ni talent vmes že umrl. In ker je ta film preprosto tako grozen, da te o njem moram opozoriti, sem se odločila, da spišem recenzijo.

Ne boj se teme (2010)

Zgodba se vrti okrog arhitekta Alexa in njegovega dekleta Kim, ki se skupaj lotita obnavljanja gotskega dvorca, da ga bi potem prodala za veliko višjo ceno. Alexova hčerka Sally, plašna in samotarska deklica, se potika po temačnih kotičkih posestva, dokler je hripav šepet skrivnostnih bitij, ki ji obljubljajo prijateljstvo, ne zvabi v skrito klet, v katero že stoletje, vse od skrivnostnega izginotja prvotnega lastnika graščine  in njegovega sina, ni stopila človeška noga. Ko deklica podleže prigovarjanju in radovednosti, na stežaj odpre vrata podzemeljskim zverem in leglu starodavnih pošasti, ki jo nameravajo zvleči v brezno skrivnostne hiše. Njen oče je prepričan, da je to le plod njene domišljije, medtem ko ji Kim vedno bolj verjame, toda skupaj bosta morali prepričati še njega, preden bo prepozno.

.

Male zlobne pošati

Če te ne motijo mitske razsežnosti nekih blebetajočih malih vesoljčkov, ki grozijo in grizljajo, ima zgodba potencial. Recimo. Ampak je izvedena tako amatersko, kot tega od Guillerma del Tora, ki je poprej ustvaril Panov labirint, ne bi pričakovali. Še več kot to, film je remake kultne grozljivke iz sedemdesetih, kar je – roko na srce – že samo po sebi obsodba na propad. Male pošasti, ki so zlobna različica zobne miške, so sprva smešne, potem nadležne, ampak nikoli grozljive. Žal.

Don't Be Afraid of the Dark (1973 film)

Poleg tega, da so dialogi tako napeti, da zavijaš z očmi, in da je žrtev brutalnega napada, ki ima več vbodnih ran, proglašena za blazno nerodno in žrtev spodrsljaja v kleti, je tu še cel kup drugih majhnih “bonbončkov”. Zakaj oziroma kako sem zdržala do konca tega filma, še danes ne vem. Morda zato, da sem si dokazala, da lahko?

Kakorkoli že, ne pusti se zapeljati vsem tistim recenzijam, ki govorijo o premeteni zgodbi, vizualnih presežki in mračni zgodbi. V bistvu več odneseš od filma z Jennifer Aniston v glavni vlogi. Kateregakoli.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s