NagiB Parkour – skoči v ples!

Posted: 23/08/2012 by helenadolsak in KULT-art, MOVEit
Oznake: , , , ,

Festival sodobnega plesnega ustvarjanja NagiB Parkour bo potekal v Mariboru še do 1. septembra!

Mala Kline at DasArts, Master of Theatre, Amsterdam

NagiB Parkour – umetniški vadbeni prostor sodobnega plesa

V okviru festivala NagiB Parkour bodo na osmih lokacijah (Vodni stolp, Plesna Izba Maribor, II. Gimnazija, paviljon v parku, Razstavišče Urban, Kino Udarnik, Salon Rotovž, Narodni dom, Fotografski muzej) koreografi razvijali svoje delo, pri čemer bo ustvarjalni proces odprt za publiko.

Gostujoči umetniki, Mala Kline, Tina Valentan in Luka Martin Škof, Maja Lamovšek, Jasmina Križaj (Slovenija), Cristina Planas Leitão (Portugalska), Fanni Futterknecht (Avstrija), Michele Rizzo (Italija), Coraline Lamaison, Guillaume Marie (Francija), se bodo s svojimi občinstvi srečevali na različne načine.

Ob bolj klasičnem načinu predstavitve dela bodo sebe in svoje delo predstavili še skozi mnoge refleksije (diskusije, javna branja, video projekcije), predstavitve umetniških praks in zabave. Ta srečanja bodo nanizana v več celodnevnih potovanjih skozi delovne prostore umetnikov, t.i. parkourje, ki bodo vodeni s strani priznanega dramaturga Igorja Dobričića (Nizozemska/Srbija). Več o dogajanju pa v programu festivala.

Parkour

Parkour je v svoji osnovi metoda gibanja, ki se osredotoča na hitro in učinkovito premikanje med ovirami in kreativnega gibanja skozi urbano okolje. Vključene so veščine kot so skakanje, plezanje, preskakovanje ovir, delanje prevalov, guganje in obračanje na drogovih ter plezanje prek sten.

Nov koncept festivala

Kaj bi se zgodilo, če bi plesalci sredi predstave odplesali ven iz gledališča in stekli navzdol po cesti? Ali bi se pognal iz svojih sedežev in stekel za njimi, splezal čez prepreke, preiskal mesto in v neki zakotni ulici ulovil ta premikajoča se telesa, jih pregnal skozi zapuščene poslovne stavbe, skozi privatna stanovanja ven na glavni trg? Bi z njimi zaplesal, namesto da od njih zahtevamo, da plešejo za nas? In če da, ali si pripravljen na izziv? Si ga sposoben izpeljati? Ali poznaš gibe? Se znaš med vsem tem znajti tudi, ko nimaš pri roki zemljevida mesta oziroma telesa? Na ta vprašanja boš iskal odgovore skupaj s tistimi radovedneži, ki premorejo dovolj raziskovalnega duha, da se podajo na pot med festivalskimi lokacijami in se preizkusijo v razmisleku o pomenih in sporočilnosti ponujenih predstav. (Igor Dobričić, kurator Nagib Parkourja,  dramaturg

Nagib Parkour je nov format festivala, ki namesto ponudbe statičnega niza že narejenih predstav, obiskovalce vodi po razgibani poti skozi prostore umetnikov, kjer skupaj ustvarjajo na aktiven in dinamičen način. Prostor plesa postane prostor interakcije med koreografi, plesalci in ´gledalci´. Koncept parkourja je tako uporabljen kot nakazovanje poti skozi plesni dogodek, ki poteka na različnih lokacijah, ideja parkourja pa kliče vse sodelujoče (umetnike in občinstva) k aktivnosti, angažiranosti, pridobivanju kondicije, iskanju rešitev ob preprekah in k zabavi.

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s