Popotni dnevnik: Madrid (3. del)

Posted: 10/09/2012 by petrinapetra in KULT-art, MOVEit
Oznake: , , , , ,

Patio de los Evangelistas - Monasterio de El Escorial

Na popotovanju po Madridu smo v 1. delu in 2. delu spoznali hrano, umetnost, znamenitosti in nogomet. Tokrat pa bomo iz španske prestolnice odšli na izlet v bližnja mesta.

El Escorial

Nekaj več kot 45 km severozahodno od Madrida, se nahaja monumentalni samostan El Escorial, ki je znan predvsem kot grobnica španskih kraljev. Objekt se nahaja visoko na hribu, od koder skozi prosojno meglico neskončne ravnine sega razgled vse do madridskih nebotičnikov.

V zraku je bilo krepko čez 30 stopinj C, ko sva vstopile skozi ogromna vrata v tišino samostana, v katerem si lahko ogledaš muzej stavbarstva, kraljeve sobane iz 17. stoletja, knjižnico ter El Grecove umetnine.

V podzemlju samostana se nahaja grobnica, kjer te latinski pregovori o smrti in življenju spremljajo skozi hladne hodnike vse do osrednje dvorane »Panetona kraljev«. Na koncu te seveda pričaka še samostanska trgovina, kjer ves začaran obstojiš ob vonju domače čokolade, ki jo pripravljajo šolske sestre (in ki jo je, glede na stopinje, fino pojesti kar na licu mesta).

Toledo

Toledo

Javni prevoz je v Španiji zelo poceni, zato se izplača pokukati ven iz glavnega mesta, tudi do 70 km južno, kjer se nahaja Toledo. Mesto, ujeto v ovinkasti tok reke, in ki ga je UNESCO razglasil za spomenik kulturnega pomena, je tipično mesto z izredno živim srednjeveških duhom.

Da si ogledaš stari del, ne potrebuješ niti celega dneva. Predvsem priporočam vzpon na zvonik glavne katedrale, kjer se razpenja razgled na mesto in okolico. Prav tako so priljubljene postojanke monumentalni mostovi čez reko Tagus ter mestno obzidje. Ker so v srednjem veku tukaj živeli Židje in Arabci, njihova tradicija še danes odseva v detajlih stavb in dekorja, predvsem v živopisanih keramičnih ploščicah, ki so vstavljene v fasado stavb.

El Greco - View and Plan of Toledo

Moje osebno priporočilo je zagotovo ogled El Grecovega muzeja, ki predstavlja podobo umetnikovega doma. Sicer pa njegovo največjo sliko najdeš v kapelici cerkve sv. Tomaža. Eden najlepših križnih hodnikov s pomarančami se nahaja v samostanu San Juan de los Reyes v osrčju mesta, to je lokacija, ki te zagotovo ne bo pustila ravnodušnega.

 Segovia

Tudi to mesto je zaščitil UNESCO. Zelo zanimiv je izvor imena mesta, ki prihaja iz časa Keltov in pomeni mesto zmage.

Alcázar de Segovia

Vodiči te bodo najprej opozorili na to, da lahko v Segoviji vidiš znameniti rimski akvedukt. Sama bi dodala, da je orjaški. Mestece je majhno in ljubko, potepanje skozi ozke ulice pa vodi do gradu Alcazar de Segovia. Slednji se je zaradi svoje tipično srednjeveške oblike priljubil tudi Waltu Disneyu, ki ga je uporabil v risanki o Trnjulčici.

V Segoviji težko najdeš dve stavbi z isto fasado, hiše so namreč okrašene s posebnimi reliefnimi vzorci, ki obiskovalca prepričajo, da venomer gleda tudi navzgor, ne pa samo po trgovinskih izložbah.

.

Ej!KArtica namig: z Evropsko mladinsko kartico imaš v Madridu cel kup popustov:

Tudi v Barceloni te čakajo super popusti – oglej si naš izbor tukaj.
Več o Evropskih mladinskih karticah zveš na www.EJKArtica.si.

Želiš biti na tekočem z aktualnimi dogodki in projekti za mlade ter z zanimivimi novicami iz sveta Ej!KArtic?  Naroči se na mesečne Ej!KArtica e-novice!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s