Filmska recenzija – dve za ceno ene (12. del)

Posted: 14/09/2012 by Len Cerne in KULT-film
Oznake: , , , , , , , , ,

Bright Star (film)

Kaj imata skupnega frfotava muza in ognjevita športnica:  moč (pubertetniške) preobrazbe, ko lahko postaneš tisto, kar si želiš.

Bright Star

Do Jane Campion gojim rahlo namrščeno brezbrižnost. Za to krivim predvsem neprimerno starost ob kateri sem videla The Piano in Portrait of a Lady. Vem, da bi ponoven ogled prepodil zloveščo avro, vendar je Campionova zame veliko predolgočasna.

V svoji glavi film Piano enačim z enim najbolj neprivlačnih prikazov “menage a trois”, kar jih poznam in film Portrait of a Lady z maratonom prepotene spodobnosti.

Film Bright Star govori o viktorijansko zapeti »romanci« med pesnikom Keatsom in njegovo muzo. Najprej bi rada pohvalila režiserkin fragmentarni pristop, ki prosto niza dogodke (v resnici gre za utrinke iz vsakodnevnega življenja), ne da bi jih za vsako ceno skušala spravit v fiksen pripovedni okvir. Kar vidimo, je nabor epizod iz 2-letnega obdobja življenja dveh mladih ljudi in vsak od teh koščkov nosi v sebi le delček informacije, nikdar pa ne razkrije celotne podobe. Campionova vodi like do vprašanj, ne pa tudi do odgovorov.

.

Prvo uro filma nisem vedela kaj vraga gledam, dokler nisem opravila hitre analize in ugotovila, da moji zmedenosti botruje absolutno pomanjkanje vseh značilnih okraskov romanc: velikega besedičenja o ljubezni, burnih prikazov telesne strasti, predvidljivega svadbenega plesa med izbrancema…

Z vidika gledalca ne morem reči, da me je film »kupil«, lahko pa cenim sramežljivo spoštljivost, s katerim so se poklonili Keatsu in njegovi nikdar konzumirani ljubezni. Mesenost se skriva v verzih.

 She’s the Man

She's the ManV bistvu se ne bi smela pritoževat. Že naslov filma je na prvo žogo in se ne pretvarja, da je “kandidat za zlati globus”.

Osnovni zaplet (punca, ki se pretvarja, da je fant, in si deli sobo, učilnice in kopalnico z nosilci nerazredčenega testosterona) mi je bil simpatičen in resnično sem si želela, da bi se film dostojno odrezal.

Na žalost so imeli ustvarjalci drugačne prioritete in asociacije, zaradi česar se je film iz lahkotnega razvedrila prelevil v mrežo scenarističnih lukenj. Minus faktor zabave.

Kdorkoli je stal za končnim izdelkom, ga je morala v tistem obdobju pestit huda duševna kriza- da je s takšno neusmiljenostjo poparčkal vse like in prismojeni happy end,  okronal z arzenalom pubertetniškega kiča ob katerem bi se spahovalo tudi fanom Hello Kitty

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s