Na odru med nebom in zemljo: Tobari

Posted: 17/09/2012 by helenadolsak in KULT-art
Oznake: , , , , , , , ,

Ne zamudi plesa resničnih bojevnikov lepote, ki tkejo čarobne zgodbe pod poletnim nočnim japonskim nebom, ki se bo samo za kratek trenutek preselilo v Maribor.

Tobari

Evropska prestolnica kulture bo v sklopu projekta Oder med nebom in zemljo 22. in 23. septembra postregla z vrhunsko plesno – gledališko predstavo Tobari. V Veliki dvorani SNG Maribor bodo umetniki japonske skupine Sankai Juku prikazali ples buto, katerega plešejo pod vodstvom maestra Ushia Amagatsuja.

Buto: Kaj je ples? Kaj je telo? Kako je biti človek?

Tobari - Sankai JukuMy dance is far removed from conventions and techniques … it is the unveiling of my inner life. Tatsumi Hijikata

Our bodily wounds eventually close and heal. But there are always hidden wounds, those of heart, and if you know how to accept and endure them, you will discover the pain and joy which is impossible to express with words. You will reach the realm of poetry which only the body can express. Kazuo Ohno

Buto je zrasel iz ustvarjalne interakcije plesalcev Tatsumija Hijikate in Kazua Ohna, ki sta moderni plesni slog ponesla na odre po svetu, občinstvo pa navduševala s skrivnostnimi nastopi. Ta sodobna avantgardna plesna oblika je nastala na Japonskem v 50. letih 20. stoletja kot odgovor na japonsko brezglavo amerikanizacijo in hkrati tradicionalistično togost družbe.

Buto združuje ples, gledališče, improvizacijo in vplive japonskih tradicionalnih scenskih umetnosti in je edinstvena oblika performansa, ki je v svojem izrazu tako kontroverzna, kot tudi univerzalna. Od prve uprizoritve tega plesa leta 1959 (predstave Kinjiki – Prepovedane barve) velja za provokativnega, absurdnega, grotesknega, šokantnega, katarzičnega, kozmičnega, misterioznega, erotičnega … To ni ples s standardizirano obliko, temveč je bliže orientalski meditativni filozofiji zen budizma, osredotočenosti mišljenja na sedanji trenutek ter očiščenja misli do praznine.

Tobari Sankai Juku

Sankai Juku

Sankai Juku (v japonščini pomeni “studio, ki se nahaja poleg gore in ob morju”) je legendarna japonska skupina plesa buto, ki jo je v sedemdesetih letih ustanovil veliki estet, režiser, koreograf in oblikovalec predstav Ushio Amagatsu. Skupini so njene predstave sublimne lepote prinesle svetovno slavo in jo postavile v sam vrh izjemnih gledaliških fenomenov. Amagatsujevo delo je mednarodno priznano zaradi svoje izvirnosti, ki izhaja iz uporabe telesne govorice, univerzalnih tem in izrazne moči estetike.

Predstava Tobari (kar lahko v japonščini pomeni “zavesa” ali “tisti trenutek večera, ko se mrak prevesi v noč”) mehko briše meje med veseljem in žalostjo, lučjo in temo, življenjem in smrtjo. Na sami predstavi se plesalci pred obzorjem, ki ga prekriva 6600 svetlečih se zvezd, in na podu, na katerem se lesketa še 2200 dodatnih zvezd, premikajo v počasnih, skoraj sanjskih gibih in v popolni koncentraciji. Časnik Le Monde je v članku The Cosmic Dance predstavi namenil izvrstne kritike z besedami: »Občinstvo je z občudovanjem strmelo v ta pomirjujoči, skorajda filozofski plesni čudež

Odlomek iz predstave Tobari:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s