I want to ride my bicycle, I want to ride my bike!

Posted: 19/09/2012 by malaanja in EKO-trip, MOVEit
Oznake: , , , ,

Prihaja jesen, vendar to še ne pomeni, da si tvoje ljubljeno prevozno sredstvo zasluži počitek. Zima je še daleč in tvoje kolo je prav tako razpoloženo za akcijo kot poleti. Kljub svoji starosti je še vedno predstavnik vseh bolj ali manj eko fac! Zakaj neki govorim o starosti, če pa je tvoj direkt iz trgovine? To že, samo ideja kolesa pa je že iz leta 1490.

S kolesom v jesen

Leonardo! Leonardo! Kdaj se bomo vozili s tvojim novim vozilom?

Leonardo da Vinci je imel prste zraven tudi pri kolesu, frajer! Kdo drug pa bi konec 15. stoletja že risal vozilo z dvemi kolesi in verižnim pogonom? Kot veliko Leonardovih zamislih tudi ta ni bila kaj hitro uresničena, saj je kolesarjenje postalo modna muha šele leta 1817 v Franciji, Nemčiji in Angliji. Da ne bo pomote, kolesarili so zgolj pripadniki višjega sloja. No brez pedal so se bolj težko podajali na kakšne kolesarske ture, vendar so se zabavali. Prvi, ki se je podal na turo dolgo kar 226 kilometrov je bil Škot Kirkpatrick Macmillan, ki je tudi izdelal prvo kolo s pedali. Upamo, da ni vse prevozil v kiltu. 🙂 Z letom 1861 se prične proizvodnja koles, ki postanejo popularna po celi Evropi. Da, tudi v Sloveniji.

Jekleni konjiček vs. bicikel

Bicikel je doživel mnoge izboljšave v obdobju med obema vojnama, vendar je v povojnem obdobju dobil konkurenco. Po vojni se je število avtomobilov v Evropi potrojilo, kar pa je pomenilo resno grožnjo priljubljenemu kolesu. Ker pa je svet tak kot je, se je bicikel odlično znašel v Ameriki! ZDA so bile navdušene nad povečanjem uvoza v Evropi izdelanih koles z večstopenjskim mehanizmom. To navdušenje je kar nekaj časa pustilo Evropejce hladne, no vsaj do leta 1970, ko se je končno razširilo tudi na staro celino. Bicikel je tako preživel in danes veselo živcira jeklene konjičke. 😀

S kolesom elegantno v mesto

Zakaj kolesariti?
  1. Na parkirno mesto za avto lahko parkiraš kar 15 koles.
  2. Vzdrževanje kolesa je 20-krat cenejše kot vzdrževanje in vožnja avtomobila.
  3. Če prekolesariš 30 kilometrov na teden za pol zmanjšaš možnosti kapi ali srčnih bolezni.
  4. Na leto je izdelanih 50 milijonov koles in “le” 20 milijonov avtov.
  5. Pomaga ohranjati naše okolje čisto in tvoje telo fit. 😀

I want to ride my bicycle...

 Jaz kolesarim, ti kolesariš, on kolesari …

Vsekakor je kolesarjenje popularna oblika športa in ne samo načina prevoza iz točke A do B. Kolesarstvo je postalo tako priljubljeno, da je število kolesarskih uniform na naših cestah postalo neverjetno. Prevoz ali šport, odločitev je tvoja, vendar nikoli ne pozabi, da si tvoj bicikel definitivno ne želi dolgo samevati v garaži!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s