Zdrava glava

Posted: 26/09/2012 by Ej!KArtica in GRAVItacija
Oznake: , , , , , ,

Življenje mladih naj bi bilo brezskrbno, svobodno, brez problemov … pa je res? Res večini ni treba hoditi v službo ali odplačevati hipoteke kot odraslim, vseeno pa biti mlad v današnji družbi pomeni celo vrsto drugih stresov in skrbi. Problemi v šoli, problemi z družino, ločitev staršev, skrbi zaradi pubertete in odraščanja, problemi s prijatelji, osamljenost … vse to lahko vodi v razvoj raznih motenj mentalnega zdravja.

Mental Health

Mentalno zdravje

Večina od nas niti ne ve natančno, kako lahko psiha vpliva na nas in kakšne posledice ima to. Pogosto se tega še tisti, ki imajo resne probleme, ne zavedajo. Svetovni dan mentalnega zdravja je 10. oktober. Tudi zato, da takrat še posebej opozorimo na nevarnosti motenj mentalnega zdravja, da pregledamo svojo psiho in da se ozremo po naših bližnjih, ki imajo morda probleme, pa tega prej nismo opazili. Najbolj pogoste pojavne oblike motenj mentalnega zdravja so anksiozne motnje, socialna fobija, depresija in motnje hranjenja.

Vzroki za motnje mentalnega zdravja

Pogosto pozabljamo, da odrašča ne samo naše telo, ampak tudi naša psiha, zato je najstnikom še posebej težko. Z odraščanjem postajamo tudi psihično bolj odporni in lažje rešujemo probleme. Drugi razlog pa so hormoni, ki še posebej v puberteti ponorijo, zato smo takrat še posebej občutljivi in muhastega razpoloženja. Pomemben dejavnik je tudi družba: današnji moderni svet je bolj zahteven in kompleksen kot je bil v času naših staršev in prednikov. Mladi so podvrženi celi vrsti pritiskov tako s strani družine in prijateljev glede izpolnjevanja njihovih pričakovanj, še posebej pa s strani televizije in ostalih medijev, ki nas bombardirajo z modnimi zapovedmi in določajo, kaj je privlačno in kaj ni ter kaj si moramo kupiti, da bomo srečni.

Karkoli je že vzrok za motnje mentalnega zdravja, pomembno je, da se problema zavedamo, se o njem čimbolj informiramo (internet je zakladnica zgodb, v kateri se boste morda sami prepoznali) in da čimprej poiščemo pomoč. Obstajajo skupine za samopomoč, tudi individualno svetovanje.

Depression

Depresija

Depresija je več kot občutek žalosti, je resna bolezen, ki lahko povzroči spremembo obnašanja, razpoloženja. Ponavadi ljudje izgubijo zanimanje za vsakodnevno življenje, nimajo nobene motivacije, se počutijo utrujeni in na tleh, zato razmišljajo, da bi končali svoje življenje. Najbolj težaven tip depresije je manična depresija, ki prizadane 1 od 100 ljudi. Simptomi so zelo intenzivne spremembe razpoloženja, od popolne žalosti do sreče (manije) v zelo kratkem času. Občutek sreče je v tem primeru varljiv – oseba govori hitro, nima potrpežljivosti, dela velike načrte, vendar ni verjetno, da jih bo tudi uspela izpolniti. Večinoma se takim bolnikom predpišejo zdravila proti depresiji, obenem pa se morajo naučiti samoobvladanja – prepoznati simptome in jih poskušati kontrolirati.

Anksiozne motnje, socialna fobija

Ta bolezen je povezana z nenadnim močnim pojavom strahu in tesnobe, a v realnosti ne obstaja nobenega razloga za strah. Čeprav se na prvi pogled zdi, da to ni resen problem, lahko močno ovira normalno življenje. Ljudje z anksiozno motnjo gredo v ekstreme, da bi se izognili situacijam, ki jim vzbujajo strah, zato npr. “špricajo” šolo ali se izogibajo druženju s prijatelji. Simptomi so različni, v glavnem pa gre za nemirnost, razdraženost, težave s koncentracijo in spanjem, pojavljajo se bolečine po celem telesu, lahko pride celo do napadov panike, ko srce začne zelo hitro in močno biti, ali do drgetanja, glavobolov, znojenja, vročinskih oblivov in slabosti. Ta bolezen je zelo moteča, vendar se jo da ob zdravniški pomoči pozdraviti.

Tatuaxe anorexia

Motnje hranjenja

Antropologi in sociologi danes motnje hranjenja uvrščajo med etnične bolezni. To so bolezni, kjer ni mogoče zanikati povezave med osebnostnimi značilnostmi posameznika in širšim družbenim okoljem, v katerem živi. Od tod izraz: “Nikoli nisi dovolj bogat in nikoli preveč suh!”. Le redko je v ozadju en sam jasen vzrok, pogosteje gre za prepletanje številnih vzrokov in sprožilnih dejavnikov.

Prvi pogoj za uspešno zdravljenje je lastna motivacija. Dejstvo je, da so motnje hranjenja 24-urna preokupacija, polna občutkov krivde, sramu in tako se slej ko prej vsak odloči, da ne želi več živeti tako naprej in poišče ustrezno pomoč. Sicer pa je najustreznejše tisto zdravljenje, ki ne odpravlja le simptomov (bruhanje, stradanje, prenajedanje, jemanje diuretikov in odvajal, pretirana telesna aktivnost), temveč ugotavlja tudi vzroke nastanka motenj.

.

Pot do ozdravitve od motenj mentalnega zdravja je sicer dolgotrajna in naporna, vendar zelo pogosto uspešna. Ozdravljene osebe vedo povedati, da jim je izkušnja motnje hranjenja tudi nekaj dala: bolj se cenijo, pridobile so veliko pomembnih spoznanj – o sebi in življenju, zato bolj kakovostno živijo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s