Filmska recenzija – dve za ceno ene (14. del)

Posted: 28/09/2012 by Len Cerne in KULT-film
Oznake: , , , , ,

Chinatown (1974 film)

Jack Nicholson in Adam Sandler. Kaj imata skupnega? Zamolčano stran očetovstva.

Chinatown / Kitajska četrt

Polanski. Nicholson. Dunaway. Huston. Hvala vam. Hvala za to cinefilsko poslastico, ki se konzumira kot nebeška mana. Zame eden najboljših filmov vseh časov.

Ne znam razložit zakaj me je Kitajska četrt tako navdušila. Hočem reči, vem, zakaj me je navdušila, vendar ne vem, če bom znala definirati vzroke svojega navdušenja.

Svoje stališče lahko podkrepim, dokažem. Faktorjev je več, da se jih našteti, definirati, oceniti, vendar je bistvo tako žlahtno in živo, da se izmika mojemu seciranju.

To, kar imamo pred seboj, je umetnina. Kot Da Vinci-jeva Mona Lisa ali Vivaldi-jevi Štirje letni časi. Vrhunski amalgam produkcijsko-avtorsko-igralskih elementov, ki se zlijejo v urok nepozabne čarovnije. Kitajska četrt je dokaz, da je film ena največjih, najnevarnejših iluzij, ki gledalca lahko spravi na kolena.

.

Vsaka stvar v vesolju ima svoj utrip, ritem, ki mu je podvržen. In od nekdaj gojim prepričanje, da bi moral vsak filmar (ali pripovedovalec zgodb, konec koncev so bili prvi avtorji pesniki iz antične Grčije) gojiti instinktivno razumevanje ritma.

Samo tako lahko ustrezno ocenim Chinatown: da jo primerjam z opero. Organskost likov, zgodbe, prepletanje profanega s prepovedanim, jezdi na srčnem utripu brezglavega jezdeca iz paralelnega vesolja, kjer je vsaka ženska fatalna (pa najsi tako hoče ali ne), goloto seka zlati rez, privatni detektivi skrunijo zemljiške knjige in režiser samemu sebi nameni vlogo kriminalca.

Smrt pride na krilih upanja, odsotnost srečnega konca pa lepo povzame končni citat: »Forget it Jake. It’s Chinatown.«

Cover of "Big Daddy [UMD for PSP]"

Big Daddy

Adam Sandler posvoji dečka, da bi impresioniral svojo punco.
Seveda ne gre vse po planih …

Film Big Daddy sem si ogledala v spremstvu mlajšega brata. Oba imava rada infantilni, Sandlerjevski humor in preobrazbo neškodljivega »kretena« v dobronamerni zametek človeka, kar je začinjeno s situacijskim humorjem in prostaškim jezikom, ki spadata v obvezno opremo eno in pol urnega paketa.

Tehnično in vsebinsko je film pogrošen in grob, vendar naju je nasmejal. In na to sva se z bratom zanašala, ko sva ga izbrala.

To je to. In to je vse.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s