Zdravstveni napotki v žepu

Posted: 03/10/2012 by mojcika in GRAVItacija
Oznake: , , , ,

LifeSalMobilni telefon je v zadnjih letih postal življenjski sopotnik, brez katerega ne prebijemo ure, mnogi niti minute ne. Če je sprva služil za klicanje in pošiljanje sporočil, se je v zadnjih letih razvil v pravi delovni, zabavni in celo zdravstveni pripomoček.

Na trgu so že nekaj časa prisotni t. i. pametni telefoni, na katere je moč naložiti najrazličnejše mobilne aplikacije – od takšnih, ki uporabniku omogočajo oblikovanje obeska za svojega hišnega ljubljenčka, do aplikacij kot je LifeSal, ki opominja na jemanje zdravil in opozarja na posledice neprimerne telesne teže.

Slednjo so oblikovali študentje iz okolice Slovenske Bistrice in Maribora, njihovemu vabilu k sodelovanju pa se je odzvala tudi Eva Boto.
Z Davorinom Mesaričem smo se pogovarjali o brezplačni mobilni aplikaciji LifeSal v vsakdanjem življenju.

Kako se je začelo?

Tomaž Kokot in jaz sva se med daljšo vožnjo pogovarjala o prihodnosti sveta in razvoju mobilnih aplikacij in o uporabnosti slednjih. Kasneje je Tomaž zbolel in se je spomnil na najin pogovor o aplikacijah in pogovor povezal z mislijo na opomnik za tablete. Začela sva se pogovarjati in tako lani maja začela snovati projekt. Imam precej znanja o i-phonih, vendar nisem programer, zato sva k sodelovanju povabila še druge sovrstnike.

LifeSalV aplikaciji LifeSal ste združili več tem in sicer vpliv vremena na počutje, opomnik za jemanje tablet, spremljanje telesne teže … Zakaj?

Priča smo poplavi informacij in mobilnih aplikacij. Na voljo so že aplikacije za izračun indeksa telesne mase (ITM), obstaja že seznam lekarn, opomnik za kontracepcijo … Da bi omogočili olajšano iskanje informacij z nekega področja, smo več tem združili in ustvarili brezplačno aplikacijo, ki predstavlja celoto sorodnih tem. Uporabnikom jo ponujamo v slovenščini, je enostavna za uporabo in je namenjena tako moškim kot ženskam. Naslednja različica naše aplikacije Lifesal, ki bo nadgradnja obstoječe, bo vsebovala še števec kalorij in menstrualni koledarček, ki bo enostaven za uporabo.

Kaj vse omogoča aplikacija? Za kaj je uporabna?

Aplikacija daje informacije npr.  o vplivu vremena na počutje, obenem pa deluje preventivno in svetovalno, tako da opominja na jemanje kontracepcije, podaja informacije povezane s težavami pri erekciji, previsokim krvnim tlakom in prekomerno telesno težo. Mnogo uporabnikov aplikacije se poslužuje formule za izračun ITM oziroma indeksa telesne mase, ki pove, ali je razmerje med višino in težo v okviru pričakovanega.

LifeSalVključili smo tudi funkcijo spletna lekarna. Aplikacija pokaže lekarne v bližini, uporabniku ponudi tudi informacije o odpiralnem času, naslov, telefonsko številko lekarne. Vključuje tudi možnost izrisa poti do želene lekarne. Pripravili pa smo tudi opomnik za jemanje zdravil, in sicer nastaviš si lahko interval in količino zdravila, ki ga moraš vzeti.

Kaj je tvoja naloga pri oblikovanju aplikacije?

Moje delo je načrtovanje podobe aplikacije, narišem pogled, izberem podobo ikon in obliko računalniške pisave. Skupaj se odločimo, katere funkcije bodo vključene. V drugi fazi anketiram ljudi in jih prosim za mnenje, kaj bi bilo dobro poenostaviti. Čeprav se morda ne sliši zahtevno, je vsak gumb v aplikaciji skrbno načrtovan. Vsaka najmanjša podoba v aplikaciji je dobro premišljena in temelji na milijon majhnih odločitvah.

Kje si pridobil omenjeno znanje, saj o i-phonih ne učijo na fakulteti?

Ko sem bil v drugem letniku srednje šole, sem si kupil i-poda. Videl sem potencial v tej znamki. V meni se je vzbudila radovednost in želja po pridobitvi znanja o njihovih izdelkih in programih. Začel sem brati forume, gledal dokumentarne serije … Steve Jobs je zame ena izmed največjih legend. O njem vem zelo veliko. Nikoli ni ničesar izumil, ampak je zgolj izboljšal in spremenil že obstoječe produkte ter uspel. To je tudi naše načelo: narediti tehnološko dovršeno, enostavno in lepo aplikacijo.

Kaj pa finančni in časovni vložek?

English: Photograph of two 32GB Black iPhone 4...Ker smo vsi študentje, se je vsak vključil v projekt z dobro voljo. Svoj prosti čas smo namenili dodatnemu izobraževanju, prihranke pa za nakup potrebne programske opreme.

Z aplikacijo prodirate tudi na Madžarsko in v sosednjo Hrvaško.

Madžarska in Hrvaška sta večja trga kot Slovenija, saj imata več uporabnikov pametnih telefonov. Aplikacijo prilagajamo tujim državam tako, da jo prevedemo v jezik države, v katero želimo lansirati produkt, nadalje aplikacija je z novimi izkušnjami in kritikami vedno bolj kvalitetna in izpopolnjena. Ko bomo z njo popolnoma zadovoljni, bomo poskušali pridobiti uporabnike tudi v Avstriji, Nemčiji in ostalih državah Evropske unije.

Aplikacija je brezplačna, kje pa se skriva dobiček?

Aplikacija je za vse uporabnike brezplačna, tako bo tudi v tujini. V prvi fazi ne želimo tržiti aplikacije ampak jo vedno znova razvijati in posodabljati. V življenju ne počneš vseh stvari zaradi dobička. Če bomo v roku petih let postali najboljši, bo dobiček prišel. Najbolj pomemben je razvoj dnevno uporabnih vsebin, ki uporabnikom lajšajo vsakodnevne težave.

Kako je pri projektu sodelovala pevka Eva Boto?

Eva Boto je mlada tako kot mi in je medijsko prepoznavna. Njena pomoč je bila še posebej dobrodošla pri oblikovanju in vzpostavljanju posameznih funkcij za LifeSal.

Ekipa LifeSal in Eva Boto

..

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s