Filmska recenzija – dve za ceno ene (15. del)

Posted: 05/10/2012 by Len Cerne in KULT-film
Oznake: , , , , , ,

Sympathy for Delicious

Lovec na mamute in brezposelni DJ na invalidskem vozičku. Ko odkrijeta da sta “the chosen one”, postane zanju življenje v “džungli” še najmanjši problem.

Sympathy for Delicious 

Zgodba govori o paraplegiku, ki ugotovi, da ima čudežno sposobnost zdravljenja z rokami. Edini “catch” pri tem je, da lahko ozdravi 80 % ljudi, ki se jih dotakne, le sebe ne.

Film Sympathy for Delicious sem začela spremljati že v (praktično) pre-produkcijski fazi, davnega leta 2009. Prebrala in pogledala sem si ves material, ki je skopo kapljal na njegovi križevi poti pri iskanju distributerja.

Nekaj časa je dobro kazalo. Premierno je bil predstavljen na Sundance festivalu 2010, kjer je snel »Special Jury Prize«.

Žirija je tako rekoč na licu mesta izumila novo kategorijo samo zato, da so lahko počastili to neodvisno produkcijo. Vendar se je hipni porast interesentov (za distribucijo), razblinil tako hitro kot se je ohladila novica o začetnem zmagoslavju. Po tednu dni je bil film še vedno prepuščen razburkanemu morju festivalskih projekcij. Recenzije so bile prav tako skorajda neobstoječe, čeprav je bila večina projekcij razprodana in so kar naprej dodajali nove in nove datume.

Po letu dni zatišja je Mark Ruffalo (vsem znani karakterni igralec) objavil veselo (?) novico, da je njegov režijski prvenec našel pot do internetne… eeee… televizije oz. do VOD (Video on Demand). V bistvu gre za najnovejši hibrid trženja filmov iz USA, kjer pri distribuciji kombinirajo načelo videoteke oz. kina na domu. Naročiš film in v določenemu terminu si ga lahko pogledaš kar doma na svojem računalniku.

.

Long story short: SFD sem si končno uspela pogledat. Film me je pustil z mešanimi občutki. Definitivno me ni razočaral. Konec se odkupi za vse grobe preskoke v drugem delu fabule, tako da je bil končni sentiment dokaj pozitiven… Mogoče sem si želela, da bi bilo vse skupaj malce bolj… intenzivno, odraslo, sprevrženo, morda celo bolj počasno.

Nisem se mogla otresti občutka, da je bila pripoved nastavljena kot romarsko potovanje, ki se na sredini spremeni v štafeto, zato, da gledalci ne bi zaspali.

Ah, ja… ni slabo gospod Ruffalo. Soliden ognjeni krst.

10.000 B.C.

Roland Emmerich je znan po “blockbuster-jih”, kjer je glavna tema (skorajšnje) uničenje (naše) Zemlje: bodisi zaradi vesoljske invazije (Independence Day), pohajkovanja mutirane pošasti (Godzilla), morilskih naklepov krvi željnega boga iz paralelnega vesolja (Stargate) ali naravnih katastrof epskih razsežnosti (2012 in The Day After Tomorrow).

Emmerich je dokaj suveren v svojem žanru. Osebno ga veliko bolj čislam kot Michael-a Bay-a.

Cover of "10,000 B.C."

Poznala sem okvirno pripoved filma 10.000 B.C. (lovec na mamute, ki zapusti rodno pleme, v iskanju boljših razmer… “he is The One”…  bla bla bla… prehistorični Neo…) in… oh bog! Mislim, kje naj se človek sploh loti tega zmazka?

Očiten CGI, angleško govoreči neandertalci (se šalite!?!), še več slabega CGI-ja, nepremične kulise (mislim, da so namesto “green screen-a” uporabili kar tiste grozne foto tapete z motivi iz narave), posmeha vredna režija (ena najslabših uporab “slow motion-a” vseh časov!), bolehna zgodba (in pri tem imam v mislih zadnji stadij bubonske kuge), enodimenzionalni liki (ob katerih vsak stereotip izpade kot psihološko pretanjena figura), nenamerna humornost (no, vsaj tukaj sem prišla na svoj račun) in nenadejano štuljenje teorije zarote (egipčanski faraon je prikazan kot potomec vesoljcev), kot poslednji poskus, da bi vbrizgali nekaj smisla v celotno fabulo.

Čeprav se (morda) sliši zanimivo, je velika verjetnost, da do zadnje tretjine filma sploh ne boste prilezli ali pa vam bo malo mar za ta “crossover”, ki ne bi nikdar smel ugledati luči sveta.

Emmerich – raje snemaj filme o katastrofah kot pa katastrofalne filme.

.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s