Fashion Week: IN ali OUT?

Posted: 10/10/2012 by malaanja in GRAVItacija
Oznake: , , , , ,

Everystockphoto - Peter Duhon»Obleka naredi človeka!« se ne reče kar tako, zaradi dolgčasa. Še predobro se zavedamo vpliva modne industrije na naše vsakdanje življenje, a ji kljub temu pogosto podležemo. Naša podoba že dolgo ni več v rokah narave, ampak je domena svetovno znanih modnih oblikovalcev. Zakaj?

Jaz sem IN…

Vsi se radi počutimo privlačno, seksi in lepo. Zakaj bi se potem upirali modi? Morda zato, ker nas nekateri dizajnerski kosi nikakor ne naredijo privlačne, seksi ali lepe. Bolj nas naredijo smešne, čudne in snobovske. Vendar to ne pomeni za vse. Opazovanje modnega dogajanja in prebiranja modnih revij nam lahko izostri naš čut za estetiko ali pa nam ga popolnoma uniči. Lahko nam da zmožnost zanimivega kombiniranja oblačil ali kičasto poplavo garderobnega kaosa. Lahko nam odpre vrata v bolj samozavestno oblačenje ali pa našo samozavest spravi v depresijo. Kako torej biti “in”?

Teden, ki je več kot to

Kako biti “in” je domena tako imenovanega tedna mode (beri raje Fashion Week). Teden, ki je že več kot pol stoletja več kot samo navaden teden. Teden, ki nam pove kaj bo “in” in kaj bo “out”. Kaj pa njegova zgodovina? Fashion Week je nastal med drugo svetovno vojno, da bi preusmeril pozornost iz francoske mode. Zakaj? Ker je bilo med vojno nemogoče potovati iz Amerike v Paris, ddd! Ta ključni in prvi Fashion Week, ki se je zgodil leta 1943 v New Yorku, je osvobodil ameriške oblikovalce francoskega vpliva. Vogue je tako začel v svoje strani vključevati vedno več ameriških oblikovalcev, kar je pomenilo konec francoskega modnega monopola. Fashion Week je že v svojem začetku pomenil odpiranje novih priložnosti za oblikovalce. Do določene mere to ostaja še danes.

Everystockphoto - Peter Duhon

.

Industrija je postala umetnost

Fashion week, ki je sprva predstavljal »dan odprtih vrat« neke industrije in je bil namenjen izključno kupcem in industrialcem, danes predstavlja nekakšne Oskarje modne industrije. Gre za enega najbolj glamuroznih in medijsko odmevnih dogodkov. Fashion week se je tekom let razširil po vsem svetu, tudi na sončno stran Alp. Jp, tudi mi ga imamo! In ravno danes se zaključuje Fashion week v Ljubljani. Delavnice, predavanja in modne revije so zavzele Kino Šiška. Uredniki, novinarji, blogerji in kupci so dobili svojo tridnevno modno Meko. Fashion week  v Ljubljani je samo eden izmed več kot 40 različnih tednov mode, v različnih državah sveta, a  glavni tedni mode še vedno ostajajo štirje: New York, London, Milano in Paris.  Teden mode je tako povzdignil tekstilno industrijo v umetnost in omogočil priznanje različnih modnih oblikovalcev, ne glede na njihov izvor.

Jaz sem OUT…

Raznolikost, pestrost in barvitost je ena od stvari, ki jih cenim pri modi. Po drugi strani ima ta umetniška industrija tudi svojo temno zgodbo. Rekordni zaslužki, izključevanja, ustvarjanje stereotipov, manipulacije, bolezensko hujšanje, odvisnosti in podobno ji vsekakor ne laskajo. Kako torej biti zdravo “in” ter modno “out”? 🙂

Milan Fashion Week

.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s