Filmska recenzija – dve za ceno ene (16. del)

Posted: 12/10/2012 by Len Cerne in KULT-film
Oznake: , , , , , ,

Red Cliff (film)

Kaj imata skupnega vojaški ep o nastanku kitajskega imperija in neodvisna satira o sodobnem terorizmu? Nadpovprečno količino človeške topline.

Red Cliff

Jah… bolj težko se bom delala pametno, saj o kitajski zgodovini nimam pojma.

No, toliko sem že razumela, da gre za epski film (v dveh delih) po zgodovinski bitki med Severnim in Južnim cesarstvom pred nastankom kitajskega imperija. In to je to.

Azijska kultura se krepko razlikuje od naše in fascinirala me je predvsem ta eksotičnost, zaradi česar so bili vsi »tipični« elementi epsko- zgodovinskega spektakla nepredvidljivi.

Primer: ko eden od glavnih strategov snubi generala, da bi se jim pridružil v vojni, moška preizkusita svojo kompatibilnost v… (pazi!) glasbeni bitki.

In to ne kakršnikoli! O ne! Dejansko gre za “free style” improviziranje na kitajskih citrah – azijsko verzijo jam session-a. Svašta! In takih primerov je malo morje.

.

Če bi morala strnit: Red Cliff je razgiban kolaž vojne epopeje, ki pa nikdar ne zanemari človeškega faktorja in prav z nizanjem utrinkov iz zasebnih življenj glavnih likov, dosega dobršno mero konstantne napetosti in gledljivosti. Produkcijske, igralske in režijske vrednote so pa itak “off the charts”! Kaj drugega od mojstra John-a Woo-ja nisem niti čakala. In še ena pohvalni element: konstantno curljanje zen humorja.

Kvaliteten “mainstream with a (many many) twist(s)”.

Four Lions

Vsake toliko naletiš na dragulj kot je ta in… se zahvalite stvarniku, da še obstajajo filmski ustvarjalci, ki lahko film z resno tematiko spremenijo v luciden in… zabaven izdelek. Priporočeno na n-to potenco.

.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s