Smisel v koncu

Posted: 15/10/2012 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , ,

Julian Barnes: Smisel koncaMogoče ni odveč, če priznam, da spremljam knjižne nagrade. In nagrajence. Da me vedno zanima, kdo bo žirijo prepričal in si potem to tudi preberem (če ne že prej). In vsekakor ni odveč, če priznam, da se s čisto vsako izbiro oziroma podeljeno nagrado ne strinjam.

Potem je to na nek način kot pri fuzbalu. Če je eden mojih priljubljenih avtorjev na dolgem seznamu, ki ga premlevajo, bentim in se jezim, če ga ne uvrstijo na krajši seznam. Če ga potem v “finalu” premaga nekdo, ki je res vsaj dober, to toliko laže pogoltnem. Ko so lani pri Bookerju vsi navijali za Hollinghursta do te mere, da so že novinarji pisali o tem, je prav po desni presenetila tanka knjižica s pomenljivim naslovom.

Julian Barnes: Smisel konca

Smisel namreč res leži v koncu. To spozna tudi Tony Webster, ki se na srednja leta spominja svojih mladostnih dni, trenutkov gromozanskih intelektualnih želja in ambicij, seksualnih frustracij in poželenj ter prijateljstva z nadarjenim, a malo bolj resnim Adrianom, ki je bil za svoje prijatelje naravnost magneten, pa vendar jih je vse delal malce živčne. Spominja se tudi Veronice, svojega prvega dekleta. A zdaj je Tony upokojen, ločen in sprijaznjen s tem, da se pač stara. Njegovo življenje je bilo vse prej kot vznemirljivo. Imel je spodobno kariero, spodoben zakon, spodobno je živel in se spodobno obnašal. Nič pretresljivega.

Tri plati resnice

Medtem ko se Tony približuje svojemu koncu, izve nekaj nenavadnega. Mati njegovega nekdanjega dekleta Veronice mu je zapustila dnevnik njegovega šolskega prijatelja. Adrian je namreč pozneje postal Veronicin fant in se le nekaj let zatem ubil. Razlog za njegov samomor je ostal uganka, a zdaj Tony upa, da bo lahko s pomočjo dnevnika ponovno obiskal preteklost in razvozlal detajle.

Julian BarnesS prebiranjem spominov pa se izkaže, da je preteklost drugačna kot se je on spominja, da so spomini samo čustveni odsev naših želja in frustracij in da obstajajo tri plati resnice. Veronica je do njega nenavadno osorna, med vrsticami pa Tony spoznava detajle, ki jih prej nikakor ni uspel povezati med seboj. Presenetljivi preobrat na koncu pa da smisel celotni zgodbi.

Knjižni virtuoz

Barnes je preprosto virtuoz. Drugače tega niti ne znam objasniti. Knjižica je tanka, mene je presenetila nekega deževnega sobotnega popoldneva, ko sem ugotovila, da moram tudi kosilo skuhati tako, da jo bom lahko držala v eni roki in brala. Ni le smiselna, pač pa tudi čudovita in nas vse uči, da je življenje večdimenzionalno, da ima vsaka beseda svoj pomen, vsako dejanje svoje posledice in vsaka misel svojo uresničitev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s