Iščeš službo? Najdi jo!

Posted: 22/10/2012 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: , , ,

TiPovej!Če si se tudi ti znašel med iskalci prve zaposlitve, le pogumno. TiPovej, Zavod za ustvarjalno družbo želi s projektom “Iščeš službo? Najdi jo!” spodbuditi mlade k ustvarjanju sanjskih služb na podlagi lastnih želja.

TiPovej.org

Nepredvidljivost na trgu dela

V primerjavi z EU je stanje na trgu dela za slovensko mladino izrazito nepredvidljivo. “Slovenija zaseda prvo mesto v EU po deležu začasno zaposlenih mladih med 15 in 24 letom,« navaja Ksenja Perko iz TiPovej.

Po podatkih Eurostata je v Sloveniji brezposelnost mladih, mlajših od 25 let 15,2 odstotna, evropsko povprečje pa znaša 22,1 odstotek. Raziskava Eurofonda opozarja, da osnovna statistika ne izrisuje realnega položaja mladih, saj so mnogi še vedno opredeljeni kot študentje in tako niso všteti v trg delovne sile.

TiPovej so k pripravi projekta spodbudila dejstva, da »so življenjski prehodi čedalje daljši, obdobje mladosti se podaljšuje in mladi se vse kasneje ekonomsko osamosvajajo. En izmed ključnih in najzahtevnejših prehodov je prehod iz šolanja v svet dela, najtežji pa je prav prvi korak,« pravi Perkova.

TiPovej!

Z možgansko nevihto do novih idej

Projekt spodbuja ključne kompetence, ki so danes potrebne za uspešno samostojno življenje, in sicer: ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost,učenje učenja in aktivno vključevanje v družbo. Poteka v obliki  delavnic in je zasnovan tako, da s pomočjo hitre možganske nevihte udeleženci, »najprej definirajo problem, ki mora biti jasno zastavljen, potem s pomočjo naključnih besed, slik in predmetov odpremo nove poti v možganih, kar povzroči poplavo novih idej,” pojasnjuje Perkova. Udeleženci s pomočjo možganske nevihte prevetrijo svoje razmišljanje in dobijo nove ideje za poklice – dva ideji, ki sta se utrnili s pomočjo možganske nevithe sta zdravnik za drevesa in reciklator recikliranega.

TiPovej!

Z levjim skokom do službe

Kot pomoč pa služi tudi spletna aplikacija Levji skok, ki je »motivacijski vodnik po zanimivih vprašanjih za vsakega iskalca prve zaposlitve in za vse radovedne. Aplikacija je namenjena samorefleksijiposameznika, da preko postavljenih vprašanj oziroma odgovorov nanje pride do odgovorov, kakšno službo želi. Če ne veš kaj iščeš, to tudi težko dobiš,” pravi Perkova. Levji skok udeleženca vodi skozi tri vsebinske faze, ki iz pasivne vodijo v aktivno držo: spoznavanje samega sebe in trga možnosti ter načrtu speha.

Si želiš tudi ti narediti levji skok?

Pridruži se delavnici “Iščeš službo? Najdi jo!”, ki bo potekala 23. oktobra 2012 na Študentski areni. Več informacij najdeš na spletni strani Študentske arene.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s