Vse mlečne ceste vodijo v Maribor

Posted: 24/10/2012 by petrinapetra in KULT-art
Oznake: , , , , , ,

Vsi vemo, kaj je to mlečna cesta in da je najbolj vidna daleč stran od velikih mest. Maribor je dobil svojo mlečno cesto – dobesedno na cesti! Kako in zakaj je nastajala, izveš 29. oktobra 2012 v Naskovem dvorcu!

Mlečna-cesta v Mariboru

Umetnost na cesti

Umetnik Miroslav Cukovic, ki je študij umetnosti opravil v Detroitu, se je lotil zanimivega ambientalnega projekta, ki ga je navdihnil Marcel Duchamp in njegov Ready-made. Zagotovo poznaš znano delo Pisoar, ki je postalo svojstven kult v svetu umetnosti. Tokrat se njegov vzor prenaša v urbani prostor.

Maribor je dobil nov zemljevid

Dobesedno! Umetnik je klasični nosilec zemljevida tokrat zamenjal za asfaltnega! Zakaj ne bi izkoristili prostora, ki nam je že dan in ga hkrati zmeraj spregledamo? Vsem znane poti so povprek in počez prelepljene z malomarno odvrženimi čigumiji, kar pomeni, da so ceste zbirališče človeškega DNK. Umetnik sam pravi, da gre za prijazno transformacijo fizičnega okolja.

Mlečna-cesta v Mariboru

Po poti mlečne ceste

Čigumiji so tokrat prebarvani, restavrirani in oživljeni s pomočjo barve, ki jo sicer v prometu uporabljejo za signalizacijo. Mlečna cesta ponoči dobesedno oživi in popestri marsikateri nočni, še tako osamljen pohod skozi 12 mariborskih ulic.

Iz umetnikove misli

“Koliko ljudi je sodelovalo v “ustvarjanje” tega “urbanega layera” in od kod so prišli in prinesli ta pečat? Vržen čigumi, ki me trenutno spominja na žig, ki ga kralj vtisne v vroč vosek na kuverti. S pomočjo sedanje tehnologije bi bilo zanimivo, če bi vzeli vzorce čigumijev in prek DNK analize ugotovili, kdo so tisti, kje so in kakšno življenje so takrat imeli. Pločniki kot živo arheološko najdišče.”

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s