Malha neformalnih izkušenj

Posted: 31/10/2012 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: , , , , ,

Pri iskanju zaposlitve danes ne šteje več samo formalno znanje, ampak delodajalci vedno bolj povprašujejo tudi po neformalnih znanjih, ki jih ima posameznik. Če si opremljen z malho neformalnih znanj in izkušenj, je iskanje zaposlitve gotovo lažje in bolj uspešno.neformalno učenje na delavnicah

Kaj točno pa je neformalno učenje?

Je organizirano, načrtno in načrtovano, ni ocenjevano in je prostovoljno. Je učni proces, v katerem vloga učenca prehaja v vlogo učitelja in obratno. Več o tem lahko prebereš v brošuri Ključne kompetence za vseživljenjsko učenje (program Mladi v akciji).

Tečaji tujih jezikov in opravljanje vozniškega izpita

V raziskavi Mladina 2010 navajajo, da se je največ mladih udeležilo naslednjih vrst neformalnega izobraževanja: opravljanja vozniškega izpita, tečaja tujih jezikov in računalniškega tečaja. Izkušnje pa lahko pridobiš s študentskim ali prostovoljskim delom, različnimi usposabljanji in delavnicami, udeležbi na mladinskih izmenjavah … Torej z vsem, kar počneš in poteka v obliki organizirane dejavnosti.

neformalno učenje na delavnicah

Petra Drnovšek, študentka psihologije, se je različnih izobraževanj udeležila prav v okviru prostovoljskega dela. “Preko različnih treningov (asertivnost, socialne veščine) in delavnic sem spoznala z neformalnim izobraževanjem. Na izobraževanjih sem se večinoma naučila dela z mladimi, kako reagirati v določenih situacijah, kako komunicirati z ljudmi s specifičnimi težavami,” razlaga.

Nefiks ali Youthpass?

NefiksKnjižica Nefiks je namenjena prav beleženju neformalnega učenja za mlade od 14. leta naprej. Posameznik v modro knjižico vpisuje vsa svoja neformalno pridobljena znanja in spretnosti.

youthpassVse bolj pa se uveljavlja tudi Youthpass, ki je “orodje za udeležence projektov, sofinanciranih iz programa Mladi v akciji, s pomočjo katerega lahko opišejo, kaj so storili in kaj so se naučili. “

Tako Nefiks kot Youthpass sta namenjena krepitvi zaposljivosti in ovrednotenju neformalnih znanj. Drnovškova pravi, da ne uporablja Nefiksa ali Youthpassa, sicer pa dosledno shranjuje vsa potrdila, ki jih dobi in pojasni: “Nikoli ne veš, kdaj ti pridejo prav.”

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s