Yann Martel: Pijevo življenje

Posted: 02/11/2012 by MissSunshine in KULT-film, KULT-knjige
Oznake: , , , , ,

Priznam, da sem se Pijevega življenja lotila komaj letos. Ne bi rekla, da me je k temu pripravilo dejstvo, da prihaja tudi film, posnet po zgodbi.

Life of Pi - Pijevo življenje

Ko se je o tej knjigi največ govorilo, se na noben način nisem mogla pripraviti, da bi jo prebrala. Mogoče je bilo tudi prav tako in kdo ve, če bi jo pred desetimi leti, ko je pobirala vse možne nagrade in razburkala knjižno javnost, enako jemala. Yann Martel je imel sicer težave tudi s pojasnjevanjem zamisli za zgodbo, se skušal izogniti tožbi brazilskega avtorja, ki je pisal o židovsko nemškem beguncu, ki je prečkal Atlantik v čolnu, v katerem je sedel jaguar.

Usodna nesreča

Pijevo življenje - knjigaZgodba je sama po sebi nenavadna, saj gre za pripoved Pija Patela o pretresljivi zgodbi iz njegove mladosti. Spominja se, kako se je kot najstnik s starši in bratom vkrcal na ladjo in se odpravil proti Kanadi. V domačem mestu je imel njegov oče živalski vrt, v katerem je Pi spoznaval različne živali in najbolj nenavadne psihološke značilnosti divjih zveri. Nekaj živali pred odhodom uspešno oddajo, nekaj pa se jih vkrca skupaj z njimi, da jim bodo v Kanadi našli nov dom. Potem pa se sredi nevihte zgodi nesreča in Pi je edini iz svoje družine, ki jo preživi.

V rešilnem čolnu se mladi fant znajde skupaj s hijeno, zebro in orangutanom. Od vseh se najbolj boji zahrbtne in napadalne hijene in se spominja očetovih pripovedi o moči njihovih čeljusti ter načinu napadanja. Kmalu pa hijena postane njegova sekundarna težava, saj ugotovi, da na dnu čolna leži bengalski tiger, imenovan Richard Parker. Razlog za njegov počitek leži samo v morski bolezni, za katero je Piju jasno, da bo hitro minila.

Dečkova pripoved

V čolnu se začne boj za preživetje, ki napreduje po prehrambni verigi. Zgodba, ki marsikoga nauči tudi nekaj spretnosti in zvijač o tem, kako preživeti v grozovitih okoliščinah, kako loviti ribe in se zavarovati pred soncem, seveda pripelje do točke, ko na čolnu ostaneta samo Pi in Richard Parker. Dečku je jasno, da ne bo preživel, če bo tiger lačen, zato naredi načrt, a vseeno spi z enim očesom na široko odprtim.

Naslednjih sedem mesecev se Pi in tiger vozita po oceanu, srečujeta nenavadne živali in situacije in skušata sobivati v čolnu, v katerem nikakor ni dovolj prostora za oba. Zgodba o preživetju sicer na trenutke postane preveč detajlna in polna nepotrebnih opisov, vendar je sama po sebi izjemna. Ne le zato, ker je celotna pripoved tako magična, da ji preprosto moraš slediti, pač pa zato, ker šele konec poveže vse koščke v veliko celoto preživetja.

.

O filmu

Po pravici povedano z napovednikom filma nisem preveč zadovoljna. To boste razumeli vsi tisti, ki ste prebrali knjigo. Zgodba je sicer takšna, kakršna je. Je navdihujoča in spodbujajoča, vendar nikakor ne polna mavric in (morskih) metuljčkov, pač pa predvsem na trenutke grozovita in kruta. Ampak morda bo film vseeno uspel strniti čarobnost nenavadne zgodbe na način, ki bo ustrezal pripovedi.

Life of Pi - film

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s