Dan D po »Tiho«

Posted: 05/11/2012 by mancazobavnik in KULT-muska
Oznake: , , , , , ,

Imaš tudi ti hiter tempo življenja in se ne znaš ustaviti? Skupina Dan D si na svoji turneji Tiho vzame čas zato, da bi ustavili sebe in vse svoje poslušalce. Resnično se trudijo, da bi se vsi ozrli okrog sebe in našli čas za uživanje v dani situaciji. Če si vzameš trenutek, da prideš na njihov koncert in prisluhneš pesmim,  skoraj gotovo dobiš občutek, da so bile že v svoji osnovi  in namenu ustvarjene za tako intimno in nostalgično akustično ekstazo.

Dan D - turneja Tiho

Intimno doživetje koncerta

Do neke mere gre res za akustično koncertno izvedbo, čeprav akustičnih kitar na sami prireditvi ne uporabijo. Turneja Tiho se je začela v Orto baru in se nadaljuje v drugih dvanajstih manjših klubih in dvoranah. Sicer so navajeni koncertirati tisočglavi množici (še na začetku poletja so  igrali ob Kolpi 12.000 poslušalcem), a za svojo turnejo Tiho so se odločili, da bo čisto drugačna, bolj intimna. Konkretno: v Orto baru so sprejeli malo več kot 100 ljudi, ki so se lahko sprostili zgolj meter stran od glasbenikov.  Tam si se lahko usedel na tla, zaprl oči in zaplaval v svoje misli ob dobri glasbi.

Netipični instrumenti

Značilnost te turneje je, da ne igrajo na nobeno čisto tipično glasbilo. Poprimejo in uporabijo pa instrumente kot so: bisernice, mandoline, različni malezijski, indijski in kitajski instrumenti, žlice, kuhalnice, steklenice … in iz njih privabljajo božanske zvoke.

Dan D - turneja Tiho

Kaseta v polenu

Turneja je tudi v čast izidu nosilca zvoka, ki se ga dandanes že težko najde – kasete. Na novo preoblečenim pesmim se da prisluhniti le s pomočjo kasetofona, saj ne bodo izšle na nobenem drugem fonogramu!

Da pa presenečenj sš ni konec pa je posebna tudi ‘embalaža’ kasete,  saj so varno izšle v zavetju jelševega lesa. Pri izdelavi ‘polena’ so pomagali tudi sami člani skupine. Lastnoročno so pisali in žigosali svoje unikatne izdelke, ki so izšli v nakladi zgolj 100 izvodov (po določenih informacijah že pošli) in so (bili) na prodaj zgolj na koncertih klubske turneje Tiho.

Dan D - embalaža za koncertno kaseto

PoTiho

Naj končam z mislijo samih članov: “Projekt Tiho je za nas osvobajajoč proces. To pa med drugim zato, ker z igranjem na instrumente, ki so nam bili popolnoma tuji, poskušamo izvedeti tudi kaj novega o sebi.” Srečno, fantje!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s