Najlepše slovenske ilustracije

Posted: 07/11/2012 by petrinapetra in KULT-art
Oznake: , , , , , , , , , ,

Jubilejni, deseti slovenski bienale ilustracije, na katerem se vse generacije slovenskih ilustratorjev potegujejo za priznanje Hinka Smrekarja, se bo letos dogajal od 13. novembra 2012 do konca januarja 2013 v galeriji Cankarjevega doma.

Za lepšo podobo knjige

Ilustratorji so posebni ljudje – mehki in prijazni. Svet predstavljajo pod krošnjo prijetne domišljije, s katero rastejo generacije slovenskih otrok. Zanimivo je, da otroške knjige velikokrat izbiramo podobno kot potrošno embalažo – po likovni opremi, torej ilustraciji. Prav tako je zanimivo tudi, da so naše najljubše knjige tiste, katerih ilustracije so nam bile všeč.

Velikokrat prezrta

Ilustracijo so poznali že Egipčani, zagotovo si videl tudi kakšen srednjeveški manuskript, ki so ga krasile iluminacije (majhne kolorirane ilustracije). Zakaj je ilustracija sčasoma postala predvsem ženska zvrst, je vprašanje, ki ga želijo sodobni umetniki preseči. Prav tako so ilustracijo velikokrat spregledali likovni kritiki, ki so jo dojemali kot obrobje »prave« umetnosti.

Prvo srečanje z umetnostjo

Ilustracija ni samo umetnina, je tudi pedagoško in vzgojno orodje. Z njo se srečujejo predvsem otroci, ki se na tak način začnejo srečevati z umetnostjo. V sodobnem svetu pa velikokrat nastajajo ilustracije tudi za odrasle, tako je kliše, da zvrst spada med najmlajše, na srečo že zastarela fraza.

Številni avtorji

Morda boš presenečen, da je med slovenskimi umetniki veliko število ilustratorjev. Na desetem SBI se jih predstavlja kar 65. Med njimi je nekaj znanih in zasidranih v slovensko zavest, kakor so Marjan Manček, Silvan Omerzu in Alenka Sottler. Razstava zagotovo spada med estetsko prijetne, zato ti njen ogled zares priporočam! Otvoritev razstave bo 13.  novembra v večernih urah.

Večni otroci

Saj veš za tisto modrost, ki pravi, da ne smeš nikoli pozabiti na otroka v sebi! Zato je prav, da podpremo slovenske umetnike. Prav tako pa se boš lahko v Cankarjevem domu udeležil različnih ilustratorskih in stripovskih delavnic.

Več na:

http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=0205&Predstava=3358

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s